Újból egy paleo reggelivel jövök, ami azért paleo, mert nincsen benne gabonaliszt, finomított cukor és állati tejtermék. Már többször elkészítettem, és gyakorlatilag ez a reggelim, néha avokádós csokikrémmel, néha anélkül, kedvtől és egyebektől :) függően. Az elkészítése pont úgy történik, mint bármely más, hagyományos kevert tésztáé, csak ez hamarabb megvan. Egyrészt a hagyományos keverteknél úgy szoktam kezdeni, a kristálycukrot habosra keverem a zsiradékkal, míg ennél a cake-nél a stevia és a méz másodpercek alatt feloldóik a tojássárgában. A hagyományos cake-ket minimum 50 percig kell sütni, hogy a lisztes tojás átsüljön, ennek pedig maximum 45 perc kell, jobb sütőben lehet hogy kevesebb.
Lássuk, hogyan is készül és mire van szükségünk hozzá.
Hozzávalók egy kb. 17x7 cm-s (belső méretek) tepsihez:
* 50 gr mandulaliszt
* 50 gr kókuszliszt
* 1/2 tk szódabikarbonát 1/2 citrom levében feloldva
* 6 nagy tojás
* 110 gr xilit vagy 2 ek steviapor + 2 ek méz
* 65 gr kókuszzsír
* csipet só
* 2 ek kókusztej vagy egyéb magtej a tészta lazításához
* 1 kk vanília
* kb 2 maroknyi étcsoki pehely (minim 80% kakaótartalmú)
A mandulaliszt helyett próbáltam már őrölt mandulával is, az állaga lesz egy kicsit rugalmasabb, de ízre nem igazán láttam különbséget. Az eredeti receptben 80 gr kókuszzsír van, ezzel nekem túl zsíros lett, így levittem 65 gr-ra, de lehet próbálkozni. A kókuszliszt nagyon bedagad, sok folyadékot szív magába és általában fullasztó, ha csak ezzel sütünk, de ebben a kombinációban nagyon finom. A kókuszzsírra nemrég találtam (végre) a közeli bio-boltban, ahol a 200 gr kb. 6,5 euró, ami bűn drága a 3-4 eurós vajhoz képest, de időközben találtam a neten olcsóbbat, ami nekem pont annyiba jön ki, mintha rendes vajat használnék. Ennek a kókuszzsírnak, amit használok most, nagyon erős kókuszíze van, amit én spéci imádok. A kókusztej helyett általában vagy kókusztejszínt használok, vagy az általam készített mandulatejet. A kókusztejszín is új felfedezés, kérésemre hozták az üzletbe és ez a fajta amit veszek, árban annyi mint a rendes tejszín és állagra is pont olyan, mint a vastagabb kávétejszín. Kimondottan kávéba használom, nagyon szeretem.
Ezek után a teljesen egyszerű elkészítés.
Elkészítés:
A tojások fehérjéből csipet sóval kemény habot verek, félreteszem. A tojássárgát összekavarom a mixerben a kókuszzsírral, steviával, mézzel, vaníliával, szódával, majd kézzel belekavarom a liszteket a tojásfehérjével felváltva, vigyázva, hogy ne törjem össze a tojásfehérjét. A végén belekavarom a csokipelyhet és sütőpapírral bélelt formában, előmelegített sütőben 40-45 perc alatt, középső rácson készre sütöm.
Avokádós-csokikrémmel kedvenc reggelim.
Mandulaliszttel készült változat. |
Ez őrölt mandulával készült, mandulaliszt helyett. |
Comments