Skip to main content

Citromos keksz (Κουλουράκια λεμονιού)

Elfogyott mind a narancsos kuluri és nem tudunk száraz-süti nélkül létezni. Ez az a  dolog, ami mindig van itthon, de a legtöbb görög háznál. Én magam reggel mindig egy csésze kávéval (általában vaníliás ízesítésű filterkávé tejjel) és 2 db. kulurival indítok. Aztán attól függ, később, 11 óra körül lehet reggelizek mást is, de van olyan, hogy déli 2-ig semmi mást. Az ebéd majdnem mindig déli 2-kor szokott lenni vagy annál később, 3 óra fele. Ma ugyan legyalogoltam egy 12 km-s távot, meg egyéb munkákat is végeztem, de a kilátás, hogy vasárnap reggel nem lesz mit a kávémba tunkoljak, a konyhába lökött kulurizni. Kipróbáltam egy citromos receptet.




Hozzávalók:
  •  1/2 csésze olvasztott vaj vagy margarin (a csészém 250 ml-s)
  • 1/4 csésze kristálycukor
  • 1/2 csésze barna kristálycukor
  • 1 tojás
  • 1 lk citromreszelék (én egyenesben 2 citromot lereszeltem és mind beletettem a reszeléket)
  • 2 lk citromlé (kb 1 citrom leve)
  • 1 1/2 - 2 csésze liszt
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 1/2 kiskanál szódabikarbonát
 Elkészítés:
 A lényeg, hogy a száraz összetevőket összekavarjuk és a folyékony dolgokat ugyancsak, egymás között, majd a két fajta csoportot egybe dolgozzuk. Viszont arra kell vigyázni, ne zúdítsunk minden lisztet bele, 1 1/2 csésze liszt biztosan kell hozzá, de a többi attól függ mekkora a tojás, mennyi a citromlé, mekkora a kanál amivel kimértük. Nekem 2 csésze lisztet vett fel. A szódát a citromlében megpezsegtettem, úgy tettem a többihez. A massza lágy kell legyen, kicsit ragacsos, de olajos kézzel jól formázható. A képen jó ropogósra vannak sütve, mert a család többi tagja így szereti. Ehhez kellett 30 perc sütés 180 fokon. Igaziból már 20 perc után ki lehet venni, akkor nem lesz ennyire ropogós. Lehet próbálkozni!


Comments

Viktoria said…
Szia,
Örülök, hogy tetszett a narancsos halvám. Ha még mindig szeretnéd akkor viheted a receptet!

Én is épp a napokban gondolkoztam, hogy sütök koulourit, de vaníliásat én azt szeretem.
Vicuska said…
Egyszerű és nagyszerű keksz!

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..