Üdvözlök mindenkit!
A korábbi postban leírtam a vaszilopita receptet, ami alapján az idén készítettem. Azóta többször elkészítettem, de cake-nek, vagyis kihagytam belőle a jellegzetes újévi, ünnepi ízesítőket. Voltak már cake receptjeim itt az oldalon, de én már csak ilyen vagyok, mindig úgy érzem, éppen übereltem az eddigieket :)Szóval az idei menő dolog nálunk, ami miatt nem tudom mi fog a nyári cuccaimból rámjönni, a birsalmás cake. Ehhez fejlesztettem ki a vaszilopita recept alapján az alaptésztát, aminek a tetejére vagy bele a közepébe jön a birsalma.
A birsalmáról: saját fánkról van és egy ideig csak állt leszedve a balkonon, aztán immel ámmal nekifogtam és valamennyi cukorral, épp annyi vizzel, hogy ellepje összefőztem. Valami kompót és befőtt közötti dolog lett belőle, annyi erőm sem volt akkor vagy kedvem?, hogy sterilizált üvegekbe tegyem. Csak bepakoltam tiszta üvegekbe és be a hütőbe, egy részét lefagyasztottam. Aztán egy ideig állt a hütőben, mikor észrevettem, hogy nem tesz neki jót az állás, el fog romlani és akkor belekezdtem a cake gyártásba. Tudni kell rólam, hogy talán kedvenc süteményem a cake, vagyis a kevert tészta. Hülyeség lehet, mert egy száraz dolog, de a reggeli kávémhoz semmi mást nem kívánok. A krémes sütiket is megeszem, de nem szívesen készítek, nem szívesen vásárolok, valahogy ..nem tudom, tartózkodom tőlük.
Ennyi duma után jöjjön a recept és talán pár kép.
Alaprecept a tészta anyaghoz
270 ml étolaj (vagy 300 gr vaj)
250 gr porcukor - itt megjegyzem, hogy a legfinomabb akkor lett, amikor kristálycukrot összemixeltem és nagyon finom állagú kristálycukor lett, de nem egészen porcukor
400 gr sütőporos liszt
4 tojás
75 gr tej
Ízesítés
1/2 kk szerecsendiópor
1/2 kk fahéjpor
1 vaniliappor (kb 1 kk)
2 narancs és 1 citrom lereszelt héja
Ennyi. Elkészítés ua.: 10 percet mixerben keverni a cukrot az olajjal, majd egyenként bele a tojásokat, mindent habosra keverni, majd a többit éppen annyira belekeverni, hogy minden összeálljon. kikent, kilisztezett vagy kisütőpapírozott formába tenni, 50 percig sütni. Én 200 fokon szoktam 10 percet majd még 35-40 percet 180 fokon.
Az elkészítés a sütőnktől függ, lehet hamarabb vagy később lesz meg, kötötűpróbával biztosra mehetünk. Beleszúrunk egy kötötűt, vagy éles és vékony kést, vagy szuvlaki pálcikát stb. és ha nem ragad rá semmi, a tészta megsült.
Kivesszük, majd 10 perc után rácsra tesszük kihűlésig. Kihűlés után porcukorral be lehet szórni, vagy akár finom dzsemmel bekenni, kinek hogyan ízlik.
Comments