Skip to main content

Húsvét 2017 - magiritsza leves


Meg kell említenem föltétlenül, mielőtt a leves elkészítésének a leírásába belefognék, hogy a belek fontos vitaminok forrásai, mint például az A és B2 vitamin, valamint jó forrásai a vasnak, de ugyanakkor nagyon gazdagok koleszterinben is és telített zsírokban, így gyakori fogyasztásuk nem ajánlott. Szóval eme rövid beharangozás után jöjjön a magiritsza leves leírása, ami tulajdonképpen ismétlés, hisz ITT már le lett írva :)
Ha neki fog az ember a magiritszának, azt érdemes becsületesen megcsinálni :)

Az idén több magiritszát szerettem volna készíteni, mert barátnőméknek is akartam vinni belőle, így felhasználtam egy egész „belsőségcsomagot”, amit itt „szikotárjá” néven ismernek. Ehhez hozzátartozik az állat -nálam jelen esetben kecske- szíve, veséje, mája, az összes bél, bélfodor, tüdő és én még a fejet is felhasználtam. Ebből a mennyiségből elég sok magiritsza lett, bőven elég 2 családnak. Ha magunknak csinálnám ennyiből,. akkor felét felhasználnám a leveshez, felét pedig gardubákjá készítéséhez. Ugyanakkor a magiritszához nem szükségesek föltétlenül a belek, azok nélkül is el lehet készíteni, és így sokkal gyorsabb lenne, de én a klasszikus elkészítési módszert választottam. A belsőségek megtisztítása a legfontosabb dolog az egészben. A belek tisztítása nagyon sok időt vesz igénybe és többféleképpen lehet elvégezni.
Az én tisztítási módszerem abból áll, hogy először is a beleket alaposan többször tiszta hideg vízben átmosom. Ezekután megkeresem az egyik végét, beleteszek egy ceruzát és ezt végighúzom az egész bélen. Ezzel ki lehet lökni azt a trutyit, ami még esetleg a belekben maradt volna. Ott ahol nagyobb adag kosszal találkozom, kivágom általában azt a bélrészt, ez a magiritszánál nem oszt, nem szoroz, viszont ha kokoretszit vagy gardubákját készítek, ahol a belekkel át kell tekerni a belsőségeket, akkor bizony fontos, hogy a belek ne legyenek kisebb darabokra vágva. Szóval miután ezen is átestem, ismételten fogtam a bél egyik végét és kisollóval hosszában végig felvágtam, úgy, hogy a bél kinyíljon. Szerintem ez a legjobb tisztítási módszer, így biztosan mindent ki lehet mosni belőle, ha folyó víz alatt átmossuk úgy, hogy vigyázva végighúzzuk az ujjunk, kezünk az egész bélen – persze célszerű gumikesztyűt használni ehhez. Miután tökéletesen tisztára mostam őket, ami több mint 1 órás művelet volt, kevés időre citromleves vízbe tettem, ettől szépen kifehéredtek. Ezután jött a fövő vízbe való merítés, ahol pár percig hagytam őket fürdeni, ekkor a belek megkeményedtek és könnyebben fel tudtam vágni őket apró darabokra. A többi belsőséggel majdnem ugyanígy jártam el, mindegyiket átnéztem, le- és kivágtam az eres részeket, majd fövő vízbe tettem pár percig mindent, hogy kissé megszilárduljanak és lehessen vágni őket. Én a magiritszát úgy szeretem, hogyha a belek egészen aprócska falatokra vannak vágva.

Tehát miután mindent megsétáltattam a fövő vízben, szép apróra felvágtam a belsőségeket. Időközben a megmosott, ecetes vízben kissé kiáztatott és fölösleges szőrszálaktól megszabadított fejet sós vízben megfőztem. A levet leszűrtem, félretettem, az archúst friss zöldhagymával megettem, a többit kutyusnak félretettem :) A belsőségek tisztítása a munka legnehezebb része, ezzel ha kész van az ember, fellélegezhet. Ezek után a zöldségeket kell megpucolni.
Jöjjenek a hozzávalók akkor sorban:
- Belsőségek: szív, tüdő (pejsli), vese, máj,belek, összekötő bélfodor
- Az állat feje
- Zöldségek:
- 1 vöröshagyma apróra vágva
- 1 marék zöldhagyma apróra vágva
- 2 római saláta szélesebb csíkokra vágva
- 1 csokor kapor apróra vágva
- Személyenként 1 lk rizs, én kb 4-5 lk rizst használtam a Basmati fajtából, de leveshez a Carolina-t ajánlom
- Kb. fél csészényi olívaolaj
Elkészítés 
A felhevített olívaolajra dobtam az apróra vágott belsőségeket és alaposan átforgattam őket. Erre rádobtam az apóra vágott hagymát, majd felöntöttem a fejből készített húslével. Hagytam fél órát lassú tűzön főni, majd hozzáadtam a rizst és a többi hozzávalót és hagytam még kb. fél órát. Időközben kóstolgattam, hogy megfelelő-e az ízesítés, kell-e esetleg még só. A végén elkészítettem a citromos-tojásos öntetet, amivel behabartam a levest, ehhez sok citromot használtam, mert sok volt a leves, és mégis tálaláskor is pótolnom kellett. Ez a mennyiség nekem felvett 4 citromból facsart levet, igaz a citromok kicsik voltak, de nagyon levesek. Ez a leves akkor finom, ha jó savanyú.
Citromos-tojásos öntet 
- 3 tojás
- Citromlé ízlés szerint (minimum kettő citromból)
A tojásokat habosra felvertem kézi habverővel, lassan hozzáadtam a citromlevet, majd a hő kiegyenlítés elvét követve, az öntethez lassan hozzáadtam a forró levest, majd mikor az egész forró volt, beleöntöttem a levesbe. A levesnek elég forrónak kell lennie ahhoz, hogy a belekerült tojás megfőjön, de ne csapódjon ki. Ha már el van keveredve rendesen a tojás a lében, akkor fel is lehet megint forralni, nem csapódik ki. Úgy finom, ha jó habos marad a levesbe öntött tojásos citromos lé. Ekkor a leves elkészítése befejeződött. Félre lehet húzni és hagyni kicsit összeálljanak az ízek, habár én a leveseket forrón szeretem, a görögök mindent szobahőmérsékleten fogyasztanak. Tálalás előtt bátran fel lehet melegíteni ismételten a mikróban.
És mivel húsvét vasárnapján bartnőméknél voltunk, jöjjön az ebédről készített pár kép, a teljesség igénye nélkül:

Cheesecake fajta, barátnőm műve. Én vittem pár szelet ravanit.

Kecskesült maradék :)

Gyümölcssaláta. Ez nagyon ízlett, mindenféle gyümölcs összevágva, nyamm
Jövőre ugyanígy! :)

Comments

Anikó said…
Ági kicsit borzongva olvastam ezt a bejegyzést, nem is értem miért, hiszen Magyarországon a téli disznóöléskor és az állat feldolgozásakor ehhez hasonló munkálatok zajlanak, igaz, ma már a disznóbeleket kidobják, mert nagyon jó minőségű műbelek vannak, amibe töltik a hurkákat és kolbászokat, magam is vettem részt disznóölésen, nem is eggyen, anno régen még beleket is mostam, amikor még abba töltötték a hurkának valót :-)
Szóval lehet, hogy finom ez a leves, mert minden belefő, de leginkább érdekesnek mondanám, nem biztos, hogy meg is kóstolnám, persze lehet, hogy sokat vesztenék vele :-)

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..