Skip to main content

Ágnes nap 1. (gulyás)

Az utóbbi években kitaláltam, hogy bizony nem hagyom ezt a napot feledésbe menni. Úgyis annyi más olyan nap telik el különösebb megemlékezés nélkül, ami nekem pedig fontos lenne, hát ezt erőszakkal megünnepeltetem a jónéppel. Tavalyi névnapi beírásomban már leírtam, hogy mennyire nem egy fontos nap itt az Ágnes nap, nagyon kevesen tudják, hogy egyáltalán van ilyen névnap is.

Az idén is ugyanazokkal a barátokkal ünnepeltünk. Ez egy ezermester baráti család, akikről részletesen írtam ITT. A férfi most is végigdolgozta nálunk az ünnepet, alig ült valamit. Kivezetett nekem a balkonra egy konnektort, hogy nyáron tudjak úgy vasalni, hogy ne bentről kelljen kivezetnem a drótot. Áramvonalat vezetett el a balkonnak addig a sarkáig, ahol a nyári vendég-összejövetelek szoktak lenni és ahol eddig csak vakoskodtam. Fel is szerelt rögtön egy jó erős égőt, nekem csak valami szép világítótestet kell beszereznem. És nem utolsósorban, megoldotta a ház egész áramellátásának relé-n kívül való kapcsolását is, mert annyira érzékeny a relénk, hogy az áram minden kisebb változására folyton lenyomja az egész ház biztosítékát. Jöttem már úgy haza utazásról, hogy minden ami a mélyhűtőben volt, megromlott :( Most ez megoldódott, mikor itthon vagyunk relére kapcsolhatjuk az áramkört, ha elutazunk, kiiktathatjuk azt. Nagyon hálás voltam neki mindezekért a munkákért, hisz mesterember ilyen kisebb szerelésekért nem jön ki sajnos. Gyakorlatilag egész nap dolgozott és mindig ezt csinálja, mikor nálunk van, folyton szerel :)

Barátnőm idén hozott nekem egy 3 darabból álló virágos törülköző készletet, 100-s pamutból, ennek is nagyon örültem, és még 2 saját maga által készített olívaolajas arckrémet, ezeket is nagyon szeretem, mert nagyon száraz a bőröm és ezekkel jól elvagyok.

Ami a menüt illeti, a következők készültek:
- erdélyies padlizsánsaláta (a nyáron lesütött és mélyhűtött padlizsánjaimból)
- majonézes salate de beuf, ez is mindig szerepel nálam :)
- sűrű és enyhén csípős gulyásleves
- joghurtos krémes csokoládétorta
- és természetesen friss házikenyér, amit újabban a férjem dagaszt, úgyhogy az ő érdeme is :)

A padlizsánsalátát kissé másképpen készítettem, mint eddig. 
1 tojásból, 1 csésze étolajból, fél citrom levéből majonézt kevertem, majd hozzáadtam 1 kk mézes mustárt. A kifagyasztott, szénen sütött padlizsánok levét lecsorgattam, majd favágóval összetörtem a húsukat. Összekevertem a majonézzel, 1 kisebb nagyon apróra vágott hagymával, 1 cikk fokhagymával és kb. 2 lk apróra vágott petrezselyemmel (2 nagy padlizsán volt). Nagyon finom és különleges lett,a  színe is gyönyörű volt.

A legutóbbi újításom szerint, mindig lesz valami a magyar konyhából is egy egy ünnepi asztalon. Mivel a görög konyha legnagyobb remekeit már többször megfőztem, ergo, mindenkinek bebizonyítottam, hogy nem kell görögnek születni ahhoz, hogy megfőzhessük azokat :), most a soron következő feladat bebizonyítani, hogy a magyar konyha sem marad el ízletességben a görög mellett. Csak hogy mindig legyen valami más cél is, az egyszerű táplálkozáson és élvezkedésen kívül :)

A gulyást mindenki ismeri hallomásból Görögországban és természetesen "gúlás"-nak ejtik:) mindenki azt hiszi, valami nagyon misztikus és nehéz dolog, elkészíteni is, emészteni is. Pedig a görög sztifádóhoz képest ezt feleannyi idő alatt emészthetjük meg:)

A mostani gulyásom egy klasszikus, krumplival és csipetketésztával befejezett remekmű volt. Muszáj ezt a szót használnom, annyira finom volt:) Ne haragudjon meg senki, hogy most ide leírom a receptjét, gondolom, mindenkinek megvan a maga jól bevált módszere rá, de én le szeretném jegyezni magamnak ide pontosan a történéseket.


Hozzávalók:

1 kg puha marhahús, diónyi kockákra vágva
2 közepes hagyma
2 piros paprika ("florinis" típusút használtam)
kb. 1 pohárnyi paradicsomlé
2 ek édes paprika
1 ek csípős paprika
2 nagyobb krumpli
1 tojásból csipetke 

Elkészítés:

A hagymát forró, ujjnyi olívaolajon üvegesítem, majd hozzáadom a húst és az apróra kockázott paprikát. Elkészítem ezekből a pörkölt alapot. Mikor a paprika megfonnyadt és a hús megpirult, összeállt az alap, felöntöm annyi vízzel, hogy majdnem ellepje, teszek hozzá 2 kk.nyi sót, 1 kk.nyi borsot, 1 mokkáskanálnyi  köményt és fedő alatt hagyom lassú tűzön rotyogni. Mikor félig már puha, hozzáadom a paradicsomlevet és a paprikát. Majdnem készre főzöm, majd belefőzöm a kockázott krumplit is.

A csipetkéhez 1 tojást kikavarok 10 dkg kenyérliszttel (a finom lisztből próbáltam, nekem nem lett jó), 1 mokkáskanálnyi sóval és annyi vízzel, amennyi ahhoz kell, hogy vastag masszát kapjak. Ebből aztán vagy kiskanállal, vagy a fatányéros nagykéses módszerrel forrásban lévő, sós vízhez adagolom a csipetkéket. Mikor mind kész egy tálba szedem, majd alaposan átkeverem őket vajon. A forró gulyáshoz tálaláskor szedek belőle a tetejére.

Féltem, hogy nem ízlik a görögöknek a nokkedlim, de nagyon szerették így együtt az ízeket:)
Fénykép nincs túl sok, mert elég ciki az én koromban, hogy folyton a kajáimat fényképezgetem, mint egy friss háziasszonyka :) Meg hát nem volt túl nagy felhajtás, nem voltunk kisestélyiben például :)

Comments

Vicuska said…
Szerintem remek ünnepi ételsor volt!!! Boldog névnapot :)
Márti said…
Isten éltesse sokáig! 1 hétig még érvényes :) Ági vagy mint a Keresztmamám!
Anikó said…
Kicsit megkésve, de szeretnék nagyon boldog Ágnes napot kívánni neked, sok boldogságot, egészséget és sok-sok szerencsét kívánok neked:-))))
A menüsor tökéletes, a gulyásod olyan, ahogy az kell, itthon sem főzik különbül, az nagyon klassz, hogy megismerteted a görög barátaitokat a magyar konyha egy-egy finomságával, szerintem ezek fontos dolgok, mint ahogy mi magyar olvasóid meg a görög konyha ízvilágával ismerkedünk itt a blogodon. Szóval minden jót neked Ági és továbbra is jövök nézelődni, mert sok itt az érdekesség, és fényképezz nyugodtan, sokat, nemcsak a fiatal háziasszonyoknak kell, hanem az ilyen "matrónáknak" is mint mi vagyunk:-))))))

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..