Skip to main content

Koronakenyér

Ezt Húsvétra készítettem, aztán mégsem ezt vittem végül vendégségbe, hanem a margaréta-kenyerem. Azért nem ezt, mert először túl nagyra sikeredett és nem tudtam lefagyasztani, másodszor meg jó lett, de.. nem is tudom, megettük:) A szokásos kenyértésztámból készült (800 gr malomból vett kenyérliszt + 200 gr finomliszt + 2 kanál ecet + 4 kanál olívaolaj + 2 kk só + 1 kk cukor + 2 tasak élesztő + 600 ml meleg víz). Az egész érdekessége a kenyérnek a formája. Nagyon szép magosan és barnalisztből, így találtam rá egy netes portálon, de sajna nem jegyeztem le hol. De fent van Limara-nál is, ő is elkészítette. Tehát összegyúrom, majd megformázom a következő módon:

Az első esetben, mikor 1 kg lisztből készítettem a kenyeret, egy 31 cm-s átmérőjű formát használtam hozzá, olyat ami a következő képen látható:


A formát kibéleltem egy tiszta háziruhával. Utólag sajnáltam, nem tettem valami pohárféleséget a közepébe, mert a lyuk miatt nekehezen tudtam a késsel bánni.


A tésztát alaposan kigyúrtam, majd 1x300 gr + 6x200 gr-s darabokra osztottam. A 300 gr-s darabot kerekre nyújtottam, akkorára, hogy a tepsi középső kéménycsövét lefedve vele, a tészta a szabadon körbe-körbe futó "folyosó" szélének közepéig érjen.



A 200 gr-s darabokból szép kerek cipókat formáztam és körbe raktam őket a formában. Csillag formájúra bevágtam és kihajtogattam a felső részt, a képen látható módon, majd hagytam duplájára kelni (leolajozva és nylonzacskóba téve, olyan nagyba, hogy a tetején ne érjen a tésztához és annak legyen helye kelni! - Lidl-s nagy, füles, átlátszó zacskót használok erre a célra)





Mikor szépen megkelt, egy sütőpapírral bélelt tepsibe fordítottam az aljával felfele.180 fokon pirosra sütöttem.





Másodjára 1/2 kg lisztből készítettem és egy 26 cm átmérőjű formát használtam a sütéshez, a többi ugyanaz.







Comments

Vicuska said…
Nagyon hatásos a megformálása, ügyes vagy!

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..