Skip to main content

Koronakenyér

Ezt Húsvétra készítettem, aztán mégsem ezt vittem végül vendégségbe, hanem a margaréta-kenyerem. Azért nem ezt, mert először túl nagyra sikeredett és nem tudtam lefagyasztani, másodszor meg jó lett, de.. nem is tudom, megettük:) A szokásos kenyértésztámból készült (800 gr malomból vett kenyérliszt + 200 gr finomliszt + 2 kanál ecet + 4 kanál olívaolaj + 2 kk só + 1 kk cukor + 2 tasak élesztő + 600 ml meleg víz). Az egész érdekessége a kenyérnek a formája. Nagyon szép magosan és barnalisztből, így találtam rá egy netes portálon, de sajna nem jegyeztem le hol. De fent van Limara-nál is, ő is elkészítette. Tehát összegyúrom, majd megformázom a következő módon:

Az első esetben, mikor 1 kg lisztből készítettem a kenyeret, egy 31 cm-s átmérőjű formát használtam hozzá, olyat ami a következő képen látható:


A formát kibéleltem egy tiszta háziruhával. Utólag sajnáltam, nem tettem valami pohárféleséget a közepébe, mert a lyuk miatt nekehezen tudtam a késsel bánni.


A tésztát alaposan kigyúrtam, majd 1x300 gr + 6x200 gr-s darabokra osztottam. A 300 gr-s darabot kerekre nyújtottam, akkorára, hogy a tepsi középső kéménycsövét lefedve vele, a tészta a szabadon körbe-körbe futó "folyosó" szélének közepéig érjen.



A 200 gr-s darabokból szép kerek cipókat formáztam és körbe raktam őket a formában. Csillag formájúra bevágtam és kihajtogattam a felső részt, a képen látható módon, majd hagytam duplájára kelni (leolajozva és nylonzacskóba téve, olyan nagyba, hogy a tetején ne érjen a tésztához és annak legyen helye kelni! - Lidl-s nagy, füles, átlátszó zacskót használok erre a célra)





Mikor szépen megkelt, egy sütőpapírral bélelt tepsibe fordítottam az aljával felfele.180 fokon pirosra sütöttem.





Másodjára 1/2 kg lisztből készítettem és egy 26 cm átmérőjű formát használtam a sütéshez, a többi ugyanaz.







Comments

Vicuska said…
Nagyon hatásos a megformálása, ügyes vagy!

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..