Skip to main content

Csirke édeskömény gyökérrel

Ez igaz egy tavaszi étel inkább, de a tavasszal elfelejtettem beírni és a mostani rendezgetésem közepette megtaláltam a képeket a gépen. Rákerestem, de valóban nem írtam le. Nagyon egyszerű étel. A magyaros változat így szól: apróra vágod a zöldhagymát, édeskömény gyökeret, megfuttatod olajon majd beleteszed a csirkemellet. Lassú tűzön fedő alatt megpuhítod, majd felöntöd tejszínnel és vastagra habarod. Én a görög változatot készítettem és fotóztam, vagyis nem használtam tejszínt, hanem a zöldségeket feldúsítottam a jellegzetes görög főtt salátával, a disznó-paréj rokonával, így lett nekünk melléje egy finom főtt saláta. Mi ezzel fogyasztjuk, de magyar szájíz szerint a tejszínes változatot krumplipürével lehet feladni.




Jó étvágyat!

Comments

Anazar said…
Ez a zöldség/növény valamiért sosem jött be nekem. Talán mert túl erőteljes??
mmama said…
Először is gratulálok a blog verseny
helyezéséhez !
Ha lesz időd szívesen vennék egy
autentikus Bujurdi recipét, valamint némi felvilágosítást arról hogy a
mirelit polipot is oda kell e csapkodni grillezés előtt , vagy valami más előkészítést igényel e ?
Köszönöm !

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..