Skip to main content

Csirke édeskömény gyökérrel

Ez igaz egy tavaszi étel inkább, de a tavasszal elfelejtettem beírni és a mostani rendezgetésem közepette megtaláltam a képeket a gépen. Rákerestem, de valóban nem írtam le. Nagyon egyszerű étel. A magyaros változat így szól: apróra vágod a zöldhagymát, édeskömény gyökeret, megfuttatod olajon majd beleteszed a csirkemellet. Lassú tűzön fedő alatt megpuhítod, majd felöntöd tejszínnel és vastagra habarod. Én a görög változatot készítettem és fotóztam, vagyis nem használtam tejszínt, hanem a zöldségeket feldúsítottam a jellegzetes görög főtt salátával, a disznó-paréj rokonával, így lett nekünk melléje egy finom főtt saláta. Mi ezzel fogyasztjuk, de magyar szájíz szerint a tejszínes változatot krumplipürével lehet feladni.




Jó étvágyat!

Comments

Anazar said…
Ez a zöldség/növény valamiért sosem jött be nekem. Talán mert túl erőteljes??
mmama said…
Először is gratulálok a blog verseny
helyezéséhez !
Ha lesz időd szívesen vennék egy
autentikus Bujurdi recipét, valamint némi felvilágosítást arról hogy a
mirelit polipot is oda kell e csapkodni grillezés előtt , vagy valami más előkészítést igényel e ?
Köszönöm !

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..