Skip to main content

Kanalas szirupos meggyes édesség (Γλυκό του κουταλίου από βύσσινο)

Meséltem már a kanalas szirupos édességekről a télen is, amikor bergamot-ból készítettem.
A mostani recept teljesen egyszerű: 3 kg meggy, 3 kg cukor, egy üveg glükóz (elhagyható), 1 citrom leve. A receptben szereplő glükóz-szirupnak az a szerepe, hogy ne hagyja később az édességet megcukrosodni, ezért írom, hogy elhagyható, mert sokan nem használnak.

A meggyet a cukorral egy nappal előtte össze kell keverni egy nagy tálban és hagyni, hogy a levét kiengedje. Én az első éjszakára betettem a hűtőbe, de erre igaziból nincsen szükség.



Másnap beletettem egy nagy lábosba az egészet ...








..utána beletettem a glükózt.



..majd odatettem főni. A habját igyekeztem mind leszedni egy nagy kanállal, nem sikerült tökéletesre..



Időközben kimostam az üvegeimet és betettem 60 fokosra melegített sütőbe, arra az időre, amíg az édességgel elkészülök. Ezzel megvolt a baktériumtalanítás.



Miután az édesség szirupja besűrűsödött, annyira, hogy mikor egyet cseppentettem egy kistányérra, a cseppnek púpos háta maradt és nem folyt szét, beletöltöttem szépen mind az üvegekbe, majd felfordítva hagytam őket kihűlni. Az első üveg már el is fogyott fagylaltra, joghurtra csorgatva és egy keveset ajándékba adva kedves szállóvendégeimnek.


Kistányérra téve egy kevés mennyiséget, jéghideg vízzel szolgálják fel.

Jó étvágyat!!

Comments

Anonymous said…
Nagyon jó dolog, a nagy melegben - bármilyen furcsa - 1-2 kanállal és a friss vízzel együtt nagyon jól esik és frissítő hatása van. :)

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..