Skip to main content

Cukkinifasírt (Κολοκυθοκεφτέδες)

A nyári ételek egyik fő "mezedákija", vagyis falatkája. Nincs olyan ouzos taverna, ahol nyári estéken ne legyen a menün. Finom is, nem is nehéz elkészíteni.

Az idén sok friss, bio-zöldség került hozzám, így sok ilyesmit készítettem, nem tudjuk megunni. Ahogy magyar vendégek rácsodálkoztak, igen, itt valójában zöldséget zöldséggel eszünk, főleg nyáron:)








Hozzávalók:

1 kg közepes cukkini
250 gr feta-sajt villával összetörve
kb. 100 gr finomliszt
1/2 marék zöld-menta, ha friss apróra vágva, ha szárított, morzsolva
1/2 marék apróra vágott petrezselyem
1/2 marék apróra vágott édesköménylevél
2 tojás (ha lehet bio!)
só, bors
olívaolaj a sütéshez


Elkészítés:

Mindent összedolgozok, a lisztet általában szemre teszem, csak annyit, amennyi ahhoz kell, hogy összeálljon a massza. Fasírtokat formálok belőle és picit hagyom állni. Majd közepesen forró olajban kisütöm őket. Görög saláta talál hozzá:)



Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..