Skip to main content

Töltött cukkinik citromosan (hagyományos és paleo változat)

A citromosan behabart, darált húsos töltelékkel töltött cukkinik egy nagy klasszikus Görögországban. Általában hosszúkás, közepesen vastag cukkinikből készül, amiket egyforma magas darabokra vágnak, majd a belüket kivájják és megtöltik. Én most kerek cukkinikkel készítettem, de az a véleményem, hogy sokkal jobb a hosszúkásból készíteni, mert jobban be lehet passzítani a fazékba. A főzésemről videót is készítettem, egyedül, segítség nélkül, ezért nem olyan amilyen egy profi főzős videó, de a lényeg látszik. 
Kétféle tölteléket készítettem, 1/2 kg darált húsból, az egyik a hagyományos rizses, a másik a paleo, vagyis a rizs és lisztmentes. 5-6 nagy kerek cukkinihez elég 250 gr marhahús. 

Jöjjenek a hozzávalók:

* 5-6 nagy kerek cukkini

Hagyományos töltelék:

* 250 gr marha darált hús
* 2 ek Karolina vagy Basmati rizs (vagy legyen más típusú puha szemű, tapadós)
* 1/2 maréknyi szárított zöld menta morzsolva
* kb. 3 közepes zöldhagyma apróra vágva
* 1/2 maréknyi zöld kapor apróra vágva
* 1/2 maréknyi petrezselyem apróra vágva
* 1/4 kk só, csipet bors
* maréknyi cukkinibél apróra vágva
* kb. 1/2 borospohárnyi víz
* kb- 3-4 ek olívaolaj

Paleo töltelék (rizs helyett sárgarépa):

* 250 gr marha darált hús
* 2 sárgarépa apróra mixelve
* 1/2 maréknyi szárított zöld menta morzsolva
* kb. 3 közepes zöldhagyma apróra vágva
* 1/2 maréknyi zöld kapor apróra vágva
* 1/2 maréknyi petrezselyem apróra vágva
* 1/4 kk só, csipet bors
* maréknyi cukkinibél apróra vágva
* kb. 1/2 boros pohárnyi víz
* kb- 3-4 ek olívaolaj

Fövővízbe: 1 kk só és 1 citrom leve.

Citromos tojásos öntet:

* 2 citrom
* 2 tojás

Hagyományos leveses változat

A cukkinikat kivájjuk, majd jól körbeszurkáljuk egy villával, hogy biztosan jól átfőjenek majd.A tölteléknek valót összedolgozzuk, majd megtöltjük vele a cukkiniket. A maradék darált húsos töltelékből apró húsgolyókat formázunk. A cukkiniket szorosan behelyezzük egy fazékba, majd felöntjük forró vízzel (annyira, hogy majdnem ellepje a cukkiniket) és felforraljuk. A forrásban lévő ételhez hozzáadjuk a húsgombócokat, majd leszedjük az esetlegesen képződött habot, sózzuk, adunk hozzá olívaolajat (kb 3-4 ek), 1 citromnak a levét és lassú tűzőn, lefedve 40-45 percet főzzük. 

Ezután kiszedjük a cukkiniket és a levet besűrítjük, valamint hozzáadjuk a citromos öntetet. Hagyományos módon a sűrítést lisztes habarással végezzük, a paleo ételhez vagy semmivel, vagy lehet főzni a fővőlébe esetleg kevés zellert vagy édesburgonyát, majd ezt felmixelni. Én általában nem levest készítek a paleo változatból, hanem hagyom elfőni a levet addig, amíg sűrűbb lesz, mártás jellegű.

Paleo változat: rizs és gluténmentes, valamint mártásos változat

2 tojást felverünk habosra, majd lassan hozzáadjuk 2 citrom levét. Ehhez adjuk a forró levet lassan kevergetve, nehogy kicsapódjon a tojás. Miután simára elkeveredett, visszatesszük a tűzre és fellobbantjuk. ha levesnek szeretnénk, csak egyet kell lobbantani rajta, ha inkább mártásnak, akkor hagyjuk kicsit sűrűsödjön.

Figyelem:
- ha nagyok a citromok, akkor csak 1 citrom levét adjuk a tojásokhoz és ha még szükséges, pótoljuk a tányérban a citromlevet. ha nem elég savanykás, azt könnyen lehet így orvosolni, de ha túl savanyú, azon már nehezen lehet javítani!
- ha mártásosra készítjük, a fövőlébe kevesebb só kell, mert amikor besűrűsödik túl sós lesz. Az 1 kk só (tengeri só) a leveshez való mennyiség (kb 1 l leves).

Ezt az ételt Görögországban levesként is, de csak mártásosan is fogyasztják, ezért írtam én is mindkét változatot. A paleo változat persze az saját verzió :)

Aki neki szeretne fogni, kukkantson be a videómba is:











Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..