Skip to main content

Tiszta Hétfő - 2013 márc. 18

Ilyen nagy időbeni távolság évek óta nem volt a két Húsvét között, mint idén. Miközben otthon ma Nagy Szombat van, addig én még mindig a böjt-kezdeti menüről posztolgatok. Görögországban május 5-n lesz az idén a  húsvét, és alig a múlt hétfőn ünnepeltük a böjt kezdetét, a Tiszta avagy Húshagyó Hétfőt. Már többször írtam erről a napról, milyen nagy ünnep, munkaszüneti nap és hogyan ünneplik országszerte sárkányrepítéssel. Nálunk az idén talán az első év, hogy nem repítettünk sárkányt. A fiunk már elég nagy ahhoz, hogy ne lelkesedjen érte :) Ugyan mondta, jó lett volna sárkányozni, valahogy mégsem lett belőle semmi.
Az ünnepet megint a barátainknál töltöttük, úgy mint tavaly is. Nekik nehezebb kimozdulniuk a 80 éves Édesapa miatt, akit 14 éves kora óta rendez a barátnőm, így mi mentünk hozzájuk. A menü a szokásos volt.


A barátnőm készítette, felszolgálta a következőket:
* ikrasaláta
* savanyúságok
* citromos, hagymás fekete-szemű bab
* saját olívabogyó
* szőlőlevél töltikék
* olívás lagana (élesztő nélküli böjtös lapos kenyér)
* egyszerű szezámmagos lagana
* fekete párolt kagylók (recept a képek után)
* ecetes polip friss reszelt répával 

Én a következőket készítettem, vittem:
* ikrasaláta (ugyanúgy készítem mint a barátnőm)
* lenmagos lagana
* olívamagos, paradicsomos tintahal
* böjtös "Pasta Flora" sütemény








Kagylók

Ha frissen vesszük a fekete kagylókat, mint ahogyan azt V. tette egy mobil-árustól, akkor nagyon jól meg kell őket tisztítani.
Fém súrolóval alaposan le kell dörzsölni a héjukat és le kell szedni a bajuszukat. Az alapos mosás, tisztítás után egy fazékba vizet teszünk, majd felfőzzük. A fövő vízbe beledobjuk a kagylókat, majd amelyik erre nem nyílik ki, azt ki kell dobni. Nagyon oda kell figyelni, mert ha nem dobjuk ki a "döglött" kagylót, ételmérgezést kaphatunk tőle.
Kiöntjük az első vizet.
A leszűrt kagylókra kevés olajat és friss vizet teszünk (annyit, hogy ellepje őket), majd felfőzzük. Ahogy felfőttek teszünk hozzá oreganot, borsot majd a végén kevés mustáros olajat. Kb. 5-10 percet kell összesen főjenek.
Leszűrve, egy tálban szolgáljuk fel őket, hidegen is finomak, de frissen az igazi.

Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..