Skip to main content

HÚSVÉT 2012 - amiket én készítettem

Már két éve nem voltam itt Húsvétkor, valahogy a tavaly is, tavalyelőtt is úgy sikerült, hogy Magyarországon tartózkodtam. Az idei húsvétvasárnapot, vagyis a mai napot, barátoknál töltöttük és végre olyanoknál, akik nagyon jól értenek ahhoz, hogyan kell bárányt karóba húzni és finomra sütni. Én sem maradtam azonban tétlen, akik olvastok, tudjátok, hogy bárhová hívnak, mindig viszek magammal harapnivalót, arra az esetre, ha a háziasszonynak mégsem jönne össze:))
A Görögkonyha FB oldalán fázisaiban is hírt adtam a konyhámban történtekről, de arról is, mik a szokások húsvét körül a görög konyhákban. 

Első említésre méltó esemény a Húsvéti konyhai tevékenységi körömből, a Nagycsütörtöki kalácssütésem volt. Ez több okból is emlékezetes marad. Első érdekessége az volt, hogy beszálltam egy maratoni on-line kalácssütési akcióba, melyet a kedvenc görög food bloggerem rendezett. Reggel 8:30-kor kezdtük és délben 3 körül fejeződött be. A vége előtt feladtam, mert elfogott a bőgés, ugyanis a két kalácsom fonásai összesültek. Mérgemben lecsaptam a gépem tetejét és nem vártam meg, amíg Vicky is befejezi a maga, 2 kg-ból készült kalácsai fonogatását. Közben amíg a kalácsok keltek, a piros tojásokat is megfestettük. Megmakacsoltam magam, és másnap, pénteken, sütöttem még egy kalácsot, amelyik szebb lett. Ezt ajándékba szántam a háziasszonynak. Közben még talán kedden  készítettem 1 kiló lisztből szmirnai kulurit, ennek is felét ajándékba vittem a háziasszonynak. Mindkettő rendkívül finom lett, nagyon örültek neki.





Pénteken még arra is gondoltam, mi lenne, ha vinnék friss kenyeret. Tudtam, hogy lesz "prosforo", templomi kenyér, de arra gondoltam (múltbéli, másoknál szerzett tapasztalataim alapján), hátha nem lesz elég. Így hát összedobtam két "szeretetkenyeret", a szív alakú itthon maradt, a margaréta velünk jött vendégségbe. A kenyeret az ismert recept alapján készítettem, de 2 tasak élesztővel, vagyis annyival, ami 1 kg liszthez szükséges.






A fenti dolgokat átvittem még pénteken a háziasszonynak, ugyanis szombaton délután átszaladtunk és segítettünk a bárányt felkötözni a karóra. Abban is segítettem, nyársra húzogassuk a belsőségeket, amikből a "kokoretsi" készült. Aztán még apróra vágtam a belsőségeket a mageiritsa leveshez, de ezekről részletesen írok a következő bejegyzésben. 
Ami az általam készített dolgokat illeti, még összedobtam egy jó nagy tál salate de beuf-t, amihez 2 tojásból és fél l olajból készítettem a majonézt, ezt ma vittem át, nem is készült róla külön fotó, de látszik az asztal közepén, olívabogyókkal szépen kirakva.


Összegezve a következőket készítettem és vittem ajándékba a háziasszonynak:

* 1 kalács (1/2 kg lisztből)
*  húsvéti kuluri (1/2 kg lisztből)
* 1 margaréta kenyér (1/2 kg lisztből)
* 1 nagy tál salate de beuf (2 tojás+500 ml olajos majonézzel)

Comments

Vicuska said…
Szép, formásak lettek!

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..