Skip to main content

Paleo chili con carne

Igaziból nem tudom mi ez az étel, annak ellenére, hogy folyamatosan hallok róla :) Annyit tudok, hogy nem görög. Na de a napokban inspirációra vágytam és belebotlottam a Domestic geek videóiba, ott találtam a paleo chili con carne receptet, amit el is készítettem és nagyon nagyon ízlett.



Íme a recept mielőtt feledésbe merülne.

Hozzávalók:

1 kg marhahús
1/2 kg darált marhahús
2 húsos piros paprika felszeletelve
1 vöröshagyma nagyobb kockákra aprítva
2 sárgarépa vagy erdélyiesen murok, felkarikázva
maréknyi zellerszár felkarikázva (nekem nem volt és két szál zellert tettem bele a balkonomról)
fel maréknyi apróra vágott fokhagyma (5-6 cikk biztos volt)
4-5 kisebb édesburgonya, én fehéret használtam
500 gr paradicsomlé
só, bors, édes piros paprika, csípős piros paprika (1 kk, még mehetett volna bele több), kömény (1 kk elég volt)

Elkészítés:

Először a marhahúskockákat olívaolajon átpirítom, kiszedem, utána a darált húst fehéredésig kavargatva átpirítom, kiszedem, forró olajra ráteszem a zöldségeket, kivéve a fokhagymát amit a vége fele teszek rá, én nem szeretem az ízét ha megég. Ezekután visszapakolom a húsokat, nyaköntöntöm a paradicsomlével, feltöltöm kis csirkelével, vagy vízzel és csirkekockával vagy zöldségkockával vagy elég a  sima víz is, hisz van elég íz és aroma benne. Kb annyi lé kell hogy olyan jó vastag leves legyen belőle. Kb 1-1,5 órát kell főzni fedő alatt, a marhahús milyenségétől függően.
Nekem nagyon ízlett, nem egy könnyű étel de nagyon laktató, ízletes.

Jó étvágyat !

Eredeti video: https://www.youtube.com/watch?v=dYPtb4D0o9E

Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Apróhal sütőben (Γαύρος)

Hihetetlennek tűnik, hogy a gavros-ról eddig nem írtam bejegyzést, de nem találok semmit, így valószínűleg annyira "mezei" dolognak tekintettem, hogy meg sem említettem.. A "gavros" a legfogyasztottabb apró-halfajta a "maridaki"-val együtt. Kis méretű, keskeny halacska, a nagyok elérhetik egy női tenyér hosszát és jó kövérek. Elkészítésük nagyon egyszerű és nagyon sokszor kerül nálunk is asztalra. Mi legjobban sütőben szeretjük, habár lisztbe forgatva és olívaolajban kisütve sem rossz..