Skip to main content

Karfiolfelfújt (gluténmentes és nem)


Hozzávalók
   1 fej karfiol
   fél kg reszelt sajt (én Kerrygoldot használtam)
   300-500 gr feta, ízléstől függően
   maréknyi friss, apróra vágott kapor
   1/2 l tej
   morzsa
   2 tojás
   negyed kg tejföl vagy vastag tejszín
   1 piros paprika

Elkészítés:


Egy nagyobb fej karfiolt szétszedtem, megmostam, hagytam lecsöpögni, apróra vágtam (lehet konyhai robotban is, én késsel összekockáztam, mert szeretem a karfiol ízét, állagát, nem akartam túl apróra vágni). Szépen beleegyengettem egy széles lábosba, tettem rá kb 3/4 l kecsketejet (nem lepi el a karfiolt). Tettem bele friss apróra vágott kaprot, sóztam, borsoztam, pár percet főztem. Nem kell puhára főnie, hisz még a sütőben is fő. Lehúztam a tűzről, belettem a fetát, összekavartam, majd a reszelt sajt egy részét, összekavartam és még kaprot. Kikentem egy tálat vajjal, beleegyengettem a karfiolt. A tetejét megszórtam vastagon morzsáva (a gluténmentes változatban nem szórom meg morzsával, viszont leöntöm a fölösleges tejet róla). Ráöntöttem egy tál tejszínt (otthon tejfölt) amibe 2 tojást és 1 kanálnyi kaprot kavartam. Elegyengettem, majd szépen elhelyeztem rajta csíkokra vágott piros paprikát. Megszórtam extra reszelt sajttal, majd 180 fokon pirosra sütöttem.




Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Apróhal sütőben (Γαύρος)

Hihetetlennek tűnik, hogy a gavros-ról eddig nem írtam bejegyzést, de nem találok semmit, így valószínűleg annyira "mezei" dolognak tekintettem, hogy meg sem említettem.. A "gavros" a legfogyasztottabb apró-halfajta a "maridaki"-val együtt. Kis méretű, keskeny halacska, a nagyok elérhetik egy női tenyér hosszát és jó kövérek. Elkészítésük nagyon egyszerű és nagyon sokszor kerül nálunk is asztalra. Mi legjobban sütőben szeretjük, habár lisztbe forgatva és olívaolajban kisütve sem rossz..