Skip to main content

Padlizsán imam bajldi


Ezt az ételt már rengetegszer leírtam a blogban. A legelső recepten ITT nem az én képem van, de a leírás jó és a kép is guszta :) Érdekesség a képeken, hogy a szára a padlizsánnak rajta van hagyva. A második recept ITT nagyon részletes leírás, fázisképekkel, igazi segítség lehet azoknak, akik még nem készítettek. Ez anyósom receptje és így szereti a család is. A harmadik receptben ITT fetát teszek a tetejére, egyáltalán nem klasszikus megoldás, nem is készítettem csak egyszer. A negyedik recept ITT újból jó kis fázisfotókat tartalmaz és a hagyományos imam receptje. Az ötödik recept is a hagyományos fajta, édesburgonyával kiegészítve.

Na de meddig lehet ezt az ételt ragozni még? :)

Hát az eddig leírt összes változatban a közös az volt, hogy a padlizsánokat olajban ki kellett sütni mielőtt a sütőbe tettük volna. A mai változat diétásabb és olcsóbb (és nem mellékesen gyorsabban elkészíthető): kevesebb olaj szükségeltetik hozzá, mert a padlizsánokat nem sütöttem ki olajban.
Leírom a hozzávalókat is megint, de ezen mindenki változtathat ízlése szerint természetesen.




Hozzávalók 2 személyre

4 közepes, inkább kisebb padlizsán
3 közepes vöröshagyma
2 cikk fokhagyma
maréknyi petrezselyem
fél maréknyi zöldmenta
4-5 túlérett paradicsom

Elkészítés:

Ez alkalommal nem sütöttem előre olajban ki a padlizsánokat. Csíkokban levágtam róluk a héjukat - utólag megbántam, hogy nem vágtam le teljesen a héjat róluk, mert keserű volt, így a villával a húsát leszedtük róla. Egy hosszú és mély csíkot vágtam mindegyik padlizsánba, majd minimum egy fél órára sós hideg vízbe tettem őket. Néha bele belelöktem mindegyiket, hogy mindenhol érje a sós víz. Utána a tenyerem között jól kinyomkodtam a padlizsánokat, ekkor már az áztatás miatt szépen megnyíltak a vágásnál. A vágásba beletöltöttem a többi hozzávalóból olívaolaj segítségével készített amolyan lecsóalapot. A maradékot rápakoltam a padlizsánokra. A tepsiben lévő szabad helyeket kitöltöttem kockára vágott krumplival, amiket előtte citromlében, olívaolajban összekevertem, sóztam, borsoztam. Az egészre még öntöttem alaposan olívaolajat. A sütőpapírban egy darab hús is sült a padlizsánt nem fogyasztó családtagnak :) 200 fokos sütőben készre sütöttem.
Hogy milyen volt? Finom, de azért a hagyományos, előresütött változat finomabb :) (és jóval nehezebben emészthető). Szóval aki nem bírja a nehéz ételeket, annak ez a változat a megfelelő.



Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..