Skip to main content

Tőkehal zöldségraguban

A tőkehalat legjobban krokett formájában szeretem fokhagymás pürével (szkordalia), vagy levesnek. Igaz, hogy stifado módra, rizzsel sem rossz, sőt. Most nemrég zöldségesen készítettem, sütőben. Ezután ez is kedvenc lesz.

Hozzávalók:

* 1 kg fagyasztott, tisztított tőkehal
* 2 hagyma
* 300 gr majdnem készre főzött krumpli, karikára vágva
* 2 nagy paradicsom karikára vágva
* kb. 100 gr olívaolaj
* só, bors
* pár babérlevél
* 70 gr édes bor

* 30 gr konyak
* 100 gr víz
* 1 kk paradicsompaszta
* 200 gr zöldséglé (vagy helyette pár leveszöldség pl. répa, paprika, stb.)
* fűszerek: majoránna, oregano, kakukkfű, petrezselyem
* 1-2 cikk fokhagyma
* 1 citrom héja (bio!) darabokra vágva



Elkészítés:

Az elkészítése nagyon egyszerű, ha már minden hozzávaló megvan. A karikára vágott hagymát, répát, paprikát olajban megsütöm.


A tepsibe beleöntöm az olajat, beleteszem a babérlevelet, minden más hozzávalót a paradicsomon kívül összekavarok és lehelyezek a tepsi aljára. Ezekre fektetem a sózott, borsozott, fűszerezett halakat, majd beborítom a paradicsomszeletekkel.



Sütőben 200 fokon készre sütöm.


Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..