Skip to main content

Görög vidékek és ízek - első elkészült verzió megünneplése

Elkészült a "Görög vidékek és ízek" első epizódjának nyers változata. Ami azt jelenti, hogy ezen még lesznek változtatások. Ez csak azért lett nekem átküldve, hogy én is megnézhessem és elmondjam, hogy mi a véleményem róla, valamint megtaláljam az esetleges azon hibákat, melyeket a nyelv miatt csak én találhatok meg. Meghívtam hát hozzám két kedves "szakácsnőmet", természetesen azt, akinek a szereplése benne van az elkészült epizódban és azt, akinek az epizódja most készül, ráadásul a Húsvéti báránysütés is nála lesz forgatva. Férjekkel együtt összegyűltünk hát szépen hatan, és megbeszéltük a világ dolgait :) Természetesen üres gyomorral nem lehet gondolkodni, így volt egy kis terülj terülj asztalkám, amennyire erő és egyéb forrásokból tellett. 
Mivel a két asszony betartja a húsvéti böjtöt, ezért rájuk is gondolnom kellett, mikor a menüt megszerveztem.


Legfelül középen céklasaláta, balra tyúkkal együtt sütött citromos krumpli, majd citromos mustáros kolbászfalatkák, spenóttal-illatos fűvel töltött pita tojás és sajtmentesen, elöl paradicsomos kalamári (tintahal) és háromszínű rizs.A piros rizst a kalamári mártásával színesítettem, a zöldbe pedig friss, felmixelt petrezselyemzöldet kevertem. Ezekből a legjobban a pita sikerült, pedig attól féltem a legjobban ugyanis először készítettem böjtösen, tojás és feta nélkül, ráadásul megzavartak, kifelejtettem a töltelékből az olajat, ráöntöttem a tetejére, kicsorgott a sütő aljába, szóval... nem volt eseménymentes. Végül ez volt a legfinomabb falat a vendégek elmondása szerint :)


Káposztasaláta balzsamecettel, zakuszka, általam sütött barna lisztes kenyér. A zakuszkát valami miatt nem igazán szeretik, mindig mondják, hogy finom, de nem nagyon fogy.


Tojás és tejmentes kakaókrémes piskótatorta. A tortát nagyon egyszerű elkészíteni, másik bejegyzésben leírom a receptjét.

Nem unatkoztunk :)





Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..