Skip to main content

Görög vidékek és ízek 1. rész - Nagyobb halak filézve, mustáros, citromos mártásban




Hozzávalók 4 személyre:
·       300 gr nagyobb hal (pl. dorade, pisztráng) 1 személyre számítva
·       1 nagy kezeletlen citrom héja lereszelve
·       1 csipet rozmaring
·       só, bors
·       3-4 sárgarépa
·       1 kisebb zellergumó vagy pár zellerszár
·       3-4 krumpli

A mártáshoz:

·       1 csipet oregano
·       2 lk mustár
·       2 közepes citrom leve
·       1 borospohár olívaolaj (kb. 100 ml)

Elkészítés:

A halakat kibeleljük, mossuk majd a gerinc mentén két szeletre vágjuk. Kiemeljük a gerincet a fejjel, majd a halakat amennyire lehet,  kicsontozzuk. Vigyázunk arra, ugyanannak a halnak a két szelete egymás mellett legyen.
Kicsontozás, filézés után a halszeleteket már nem mossuk meg, mert másképpen nem ragadnak majd rendesen össze!

Mindegyik halszeletet sózzuk, borsozzuk, rozmaringgal és a citromreszelékkel bekenjük a vágott felükön, majd finoman egymásra nyomjuk ugyanannak a halnak a két felét.
Időközben a fejeket és gerinceket a zöldségekkel megfőzzük.
Ha láng fölött olajon szeretnénk kisütni a halakat, akkor a tepsinkbe beleöntjük az olívaolajat, majd kipótoljuk kevés hallével, amit a csontok főzéséből nyertünk. Ebbe belehelyezzük az összeragasztott halszeleteket és lefedve, közepes láng fölött zsírjára sütjük, illetve addig sütjük, amíg a halak megsülnek és a lé megcsappan.
Sütőben ugyanígy járunk el, a sütőben sütéskor a vége felé levesszük az alufóliát vagy a tepsinek a  tetejét, így  a hal mindkét oldala szép piros lesz.

Mikor a hal készen van, kivesszük a levéből, egy tálra pakoljuk, köréje felvágjuk szépen a főtt zöldségeinket. A megmaradt lébe beletesszük a mustár és citromlé keverékét, csipet oreganoval ízesítjük és sűrűre főzzük, majd ezzel leöntjük a halas tálunkat.

Jó étvágyat!

Az elkészítést meg lehet nézni a "Görög ízek és vidékek" 1. részében, ITT(a 2:50 perctől -7:12-ig és 13:15 perctől-14:57-ig)
A receptért köszönet Jántszudi Vaggelicának.


Főnek a halcsontok



Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..