Skip to main content

Görög vidékek és ízek 1. rész - Nagyobb halak filézve, mustáros, citromos mártásban




Hozzávalók 4 személyre:
·       300 gr nagyobb hal (pl. dorade, pisztráng) 1 személyre számítva
·       1 nagy kezeletlen citrom héja lereszelve
·       1 csipet rozmaring
·       só, bors
·       3-4 sárgarépa
·       1 kisebb zellergumó vagy pár zellerszár
·       3-4 krumpli

A mártáshoz:

·       1 csipet oregano
·       2 lk mustár
·       2 közepes citrom leve
·       1 borospohár olívaolaj (kb. 100 ml)

Elkészítés:

A halakat kibeleljük, mossuk majd a gerinc mentén két szeletre vágjuk. Kiemeljük a gerincet a fejjel, majd a halakat amennyire lehet,  kicsontozzuk. Vigyázunk arra, ugyanannak a halnak a két szelete egymás mellett legyen.
Kicsontozás, filézés után a halszeleteket már nem mossuk meg, mert másképpen nem ragadnak majd rendesen össze!

Mindegyik halszeletet sózzuk, borsozzuk, rozmaringgal és a citromreszelékkel bekenjük a vágott felükön, majd finoman egymásra nyomjuk ugyanannak a halnak a két felét.
Időközben a fejeket és gerinceket a zöldségekkel megfőzzük.
Ha láng fölött olajon szeretnénk kisütni a halakat, akkor a tepsinkbe beleöntjük az olívaolajat, majd kipótoljuk kevés hallével, amit a csontok főzéséből nyertünk. Ebbe belehelyezzük az összeragasztott halszeleteket és lefedve, közepes láng fölött zsírjára sütjük, illetve addig sütjük, amíg a halak megsülnek és a lé megcsappan.
Sütőben ugyanígy járunk el, a sütőben sütéskor a vége felé levesszük az alufóliát vagy a tepsinek a  tetejét, így  a hal mindkét oldala szép piros lesz.

Mikor a hal készen van, kivesszük a levéből, egy tálra pakoljuk, köréje felvágjuk szépen a főtt zöldségeinket. A megmaradt lébe beletesszük a mustár és citromlé keverékét, csipet oreganoval ízesítjük és sűrűre főzzük, majd ezzel leöntjük a halas tálunkat.

Jó étvágyat!

Az elkészítést meg lehet nézni a "Görög ízek és vidékek" 1. részében, ITT(a 2:50 perctől -7:12-ig és 13:15 perctől-14:57-ig)
A receptért köszönet Jántszudi Vaggelicának.


Főnek a halcsontok



Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..