Skip to main content

Görög vidékek és ízek - 2.rész - paradicsomos homáros tészta

A "Görög vidékek és ízek" c. főzős úti-film forgatásáról az összes bejegyzést itt lehet elolvasni.

A 2. rész viszontagságairól, a vidékről ITT olvashatsz.
Ami a főzést illeti, ebben a részben paradicsomos homáros tésztát főztünk Máriával, Limniben. Ez egy elég megszokott étel errefelé, de általában a szigeteken. A titok az ilyen ételek készítésekor mindig az, hogy a tengeri herkentyű minél frissebb legyen, ha lehet, még mozogjon, mikor lábosba kerül. A mi esetünkben pont így történt. Az ember sajnálja, sajnálja, de ez az élet rendje, a homárok még mozogtak, mikor kivettük őket a hűtőből. Egészen más az íze az ételnek a friss tengeri állatokból, mint a mélyhűtöttből, nekünk szerencsénk van, hogy tenger mellett lakunk, így gyakran szert tehetünk egészen friss alapanyagokra.

 A paradicsomszószos homáros tészta elkészítését ITT már leírtam. A 2. részben szereplő háziasszonyom annyi különbséggel készítette az enyémhez képest, hogy nem használt paprikát, valamint nem a sütőben sütötte össze a végén az ételt, hanem a homárok levében megfőzte a tésztát, majd mindent összekavart.

Feliratokért meg kell nyomni a jobb lenti sarokban lévő cc gombot!



És a képek:










Minden kép:






Comments

Györgyi said…
Gratulálok a filmhez, nagyon jó volt egy kicsit Görögországban kalandozni :)

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..