Skip to main content

Töltött kerek cukkinik sütőben (Κολοκυθάκια γεμιστά στο φούρνο)

Itt a nyári, sütős, töltött és rakottas zöldségek ideje!

Ezt a receptet már ITT lehet tőlem olvasni, most azonban azt újítottam rajta, hogy kipróbáltam kerek, labda formájú cukkinikkel, amiket ezelőtt pár évvel még nemigen lehetett kapni, de most már nagyon elterjedtek errefelé is. Formájuk még megfelelőbb a töltéshez, mint a hosszúkás klasszikus cukkiniké. Az általam beszerzettek kicsit nagyobbak voltak mint egy teniszlabda.





Hozzávalók:
  • 10 darab kerek cukkini
  • 1 teáscsésze olívaolaj
  • 1 apróra vágott hagyma
  • kb.1/2 kg darált marhahús
  • só, bors, petrezselyemzöld apróra vágva
  • 2 nagy kétszersült vagy ennek megfelelő száraz kenyér
  • 1/2 csésze tejből besamel krém

Elkészítés:

1. A cukkiniket megmossuk, megtisztítjuk, levágjuk a szárukat.


 Tetejüket levágjuk, majd kb. 8 percig előfőzzük őket, így annyira megpuhulnak, hogy könnyű lesz megtöltenünk  a belsejüket.
Miután kivesszük a fövő vízből, félbe vágjuk őket majd kiskanállal kivájjuk a belsejüket, de úgy, hogy maradjon egy vastag héj körben, a külső héj mentén. A tepsit kikenjük a zsiradékkal és belehelyezzük a cukkiniket, a kivájt részükkel felfele, egymás mellé.


2.  Olívaolajban megfuttatjuk az apróra vágott hagymát, hozzátesszük a darált húst és addig pirítjuk kavargatva amíg a hús kifehéredik. Fontos a kavarás, mert így elkerülhetjük, hogy a hús kis gombócokba összeálljon. Hozzáteszünk egy kiskanál sót, borsot, a petrezselyemzöldet és egy kis vizet. Hagyjuk lassú tűzön főni körülbelül 1/2 órát. Levesszük a tűzről, hagyjuk langyosra hűlni..

3.  A kétszersülteket tejbe áztatjuk, hozzá adjuk a húshoz. A masszához adjuk a sajt 3/4-t és a tojást. Jól összekavarjuk majd megtöltjük vele a cukkiniket. Minden cukkinit leöntünk besamel mártással, megöntözgetjük a maradék olajjal és közepes sütőben körülbelül 45 percig sütjük.




Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Apróhal sütőben (Γαύρος)

Hihetetlennek tűnik, hogy a gavros-ról eddig nem írtam bejegyzést, de nem találok semmit, így valószínűleg annyira "mezei" dolognak tekintettem, hogy meg sem említettem.. A "gavros" a legfogyasztottabb apró-halfajta a "maridaki"-val együtt. Kis méretű, keskeny halacska, a nagyok elérhetik egy női tenyér hosszát és jó kövérek. Elkészítésük nagyon egyszerű és nagyon sokszor kerül nálunk is asztalra. Mi legjobban sütőben szeretjük, habár lisztbe forgatva és olívaolajban kisütve sem rossz..