Skip to main content

Lusta gazdasszony cukkinis pitája

Ezt a receptet 2010-ban írtam be először a blogba, most kiegészítem fázisfotókkal. Gyakran készül nyáron nálam is, de a legtöbb görög konyhában.

Ami engem illet, elég nagy gyakorlatom van a kevert tészták készítésében, de ha nincs egy fecni amiről puskázhatok, akkor tuti, valami kimarad....






Hozzávalók:
  • 3 vizespohár nagy lyukú reszelőn lereszelt cukkini, amit előzőleg besózunk, kb. 1 órát állni hagyjuk, majd a markunkban kinyomjuk belőle a levet
  • 2 vizespohár fetasajt, morzsolva
  • 2 csipetnyi zöld-menta
  • bors
  • 1 vizespohár tej
  • 1 vizespohár sütőporos liszt (én ezt nem mérem soha, annyit teszek amennyit felvesz a tészta)
  • kb. 1/2 vizespohár olívaolaj
  • 4 tojás
A fentieket összekeverjük egy kanállal, folyós, de vastag masszát kell kapnunk. Beletesszük egy tepsibe (kb. 2 ujjnyi magassága legyen) és először erősebb, majd utána közepes tüzön sütőben pirosra sütjük.
Finom hideg Mythos sör talál hozzá!:))






Megjegyzés:
Én semmit nem mérek, mindent találomra, illetve szemmértékkel felmérve teszem bele. Tegnap megzavart a családom miközben készítettem, és a sütőpor kimaradt belőle. Azt hittem, ki kell majd dobnom, de finomabb lett mint máskor, igaz laposabb, de mintha jobb lett volna az íze. Igaz nekem 2-szer nem lesz ugyanolyan ízű, mivel nem mérek semmit:)

Kiegészítés:
Ha itthon van másfajta sárga-sajt is, abból is szoktam tenni, a feta mennyiségét csökkentve. Újabban pedig minden kevert tésztámat, édeset és sósat, úgy készítek, hogy a liszt mennyiségét annyival csökkentem, ami 4 púpos kanál zabpelyhet jelent, amit mindig teszek a tésztába. Szorulásban szenvedőknek különösen ajánlott, a legtöbb gond megoldódik ettől!:)

Ebéd után aki nem sörözhet, az így enyhít a meleg-érzésén:)


Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..