Skip to main content

Tiropita - túrós pite

Ez abszolút klasszikus recept. A görögök imádják a "pitákat" vagyis a réteseket, melyeket leginkább úgy készítenek, hogy a lapokat egymás fölé terítik, több lapot alul, közé a tölteléket, majd ugyanannyi lapot mint alulra, felülre is. Ilyen ez a tiropita is, amit nagyon sokszor kell készítenem, családtagjaim kérésére.

Az adag az elektromos áramos, 60 cm szélességű sütőkhöz való. A réteslapokhoz a következőket gyúrom össze: 1 púpozott mélytányér kenyérliszt, kb. 2 leveseskanál ecet, kb. 2 leveseskanál olívaolaj és kb. 1 csésze langyos víz. Azért minden kábé, mert én csak úgy belecsurrintom az ecetet, olajat és vizet annyit teszek, amennyit felvesz ahhoz, hogy jól gyúrható, nem túl kemény tészta legyen. Ezt szoktam fél órát pihentetni, majd utána összesen 8 vékony, kerek réteslapot nyújtok, melyeket felhasználásig leterítek. Aki nem tud nyújtani, bátran vegyen az üzletből lapokat.

Összeállítás:

A tepsit beolajozom - van egy erre való nagy ecsetem:), majd 4 lapot terítek le, mindegyiket beolajozom alaposan, mielõtt rápakolom a következõt. A negyedik lapra jön a töltelék: 1/2 kg többfajta sajt összemorzsolva, melybõl a 250 gr feta a többi tetszõleges, 8 tojás felverve és annyi tej, hogy híg, folyós massza legyen. Ezt óvatosan rátöltöm a lapokra, megborsozom, megsózom ha nem elég sós a feta, majd ráterítem a másik 4 lapot, úgyanúgy, egymás között olajozva. A szélét szépen megcifrázom
Sütés elõtt bevagdalom a szeletek helyét, majd picit vízzel megspriccolom.
180 fokon, a legalsó rácson pirosodásig sütöm.



Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..