Skip to main content

Szezámmagos virslis kifli


És akkor jöhet az első őszi receptem. Tegnap fiam egyik barátja jött hozzánk és mivel ezt a gyerekek nagyon szeretik, hát nekiálltam sütni.
Íme a recept és a kép:
Hozzávalók:
1 kg finomliszt (próbáltam már kenyérlisztből de jobb finomlisztből)
5 dkg élesztő (vagy 18 gr porélesztő)
2 dl étolaj (jobb ha nem olíva)
350-500 dl tej, amennyit felvesz a liszt
1 tojás
1 evőkanál só

Töltelék:
apró zsúrvirslik vagy hüvelykujj hosszúságura vágott virslik
ugyanilyen darabokra vágott sajt
(kb.25 darab, 2 tepsire való adagok ezek)
Tetejére:
a kifliket tojásfehérjével, olajjal v. tejjel meg lehet kenegetni, vagy szezámmaggal leszórni, vagy jobb esetben beleforgatni teljesen)

Az élesztőt hagyományosan felfuttatjuk a tejben (tegyünk kevés cukrot is hozzá), majd minden hozzávalót jól összedolgozunk és megkelesztjük.
Amikor szépen megkelt, a tésztát 6 egyenlő cipóra osztjuk, a cipókat egyenként kinyújtjuk kör alakúra és egyenként 8cikkre vágjuk. A háromszögek szélesebb végébe tesszük a tölteléket, feltekerjük, szép kifli alakúra nyomkodjuk. Tepsibe tesszük, ha van idő még egyszer kelesztjük, ha nem, megkenjük, megszórjuk és 190 C fokon szép pirosra sütjük. Ne süssük túl mert száraz lesz, de ne is maradjon sületlen a tésztája!

Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..