Skip to main content

Előételek

 Írok pár tippet, zölddel jelölve a szigorúan vega ételeket, bordóval a tejtermékes, de hús nélküli ételeket:

ELŐÉTELEK avagy kicsiny tányérban felszolgált falatkák, melyeket általában a főétel előtt kihoznak és az asztalnál ülők együtt szoktak belőle lassan a bor mellé csipegetni

TIROKÁFTERI - pikáns fehér túrós krém, amolyan körözött szerűség
TIROPITÁKIA - kis sajtos vagy túrós táskák, általában a gyerekeknek nagyon ízlik
SZKORDÁLIA - fokhagymás, olívaolajas köret, általában krumpliból, ritkábban kenyérből,a krumplipüréhez hasonló állagú, ezt általában rántott halakkal fogyasztják, és főleg a rántott sózott tőkehallal. Ezen étel elképzelhetetlen szkordália nélkül. A szkordáliában nincs semmiféle tejtermék.
TÁRÁMOSZÁLÁTA - halikrakrém, általában fehér
MELITZÁNOSZÁLÁTA - padlizsánkrém
TZAZIKI - ki ne ismerné a joghurtos, fokhagymás krémet, melybe a valamit magára adó vendéglőkben friss ánizs is kerül, valamint uborka.
PIPERIESZ TIGÁNITESZ - olívaolajban sült paprika
MÉLITZÁNÉSZ TIGANITÉSZ - olívaolajban sült padlizsán
KOLOKIFÁKIA TIGÁNITÁ - olívaolajban sült cukkiniszeletek
TÖLTÖTT KÁPOSZTA - ezen ételt itt édes káposztából készítik és egy citrom-tojásból készült öntettel savanyítják tejföl helyett, nagyon finom!
TIGÁNOPSZOMO vagy TIROPITÁRI - nagyon finom sajtos lepény, előbbi kenyértésztából, utóbbi réteslapokból, mindkettő olajban kisütve, nagyon finom!
SZAGANAKI GARIDESZ - paradicsomos szaftos garnélarák
SZAGANAKI TIRI - olajban kisütött sajt, lehet feta vagy más sárga sajt
PÁTÁTÉSZ TIGÁNITÉSZ - sült krumpli

FIGYELEM: nincs minden vendéglőben minden itt leírt!!

Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..