Skip to main content

OUZO

Kizárólag Görögországé az ouzo
2006. október 26.

Görögország az Európai Unióval folytatott tárgyalásokat követően elnyerte a jogot, hogy ánizsízesítésű aperitifét, az ouzót ezentúl kizárólag görög termékként ismerjék szerte a világon.


Több szőlőből és mazsolából kézsült ital földrajzi védelemben részesül az EU-ban - emlékeztetett a görög mezőgazdasági minisztérium. Így a közösség korábban ilyen védelemben részesítette a francia Cognac és Champagne vidékéről származó nedűket vagy az olasz gorgonzola és parmezán sajtokat.

Nehéz tárgyalások után a miniszter elérte, hogy az ouzo, tsipouro és tsikoudia görög italokat földrajzilag védettként vegyék nyilvántartásba - áll a tárca közleményében, melyet a mezőgazdasági miniszterek luxemburgi találkozója után adtak ki.

Egy miniszteri tisztviselő kiemelte: ez azt jelenti, hogy Görögországon kívül senki sem állíthat elő ouzót, illetve senki sem nevezheti így termékét.  "Csak Görögország állíthat elő ouzót és használhatja az elnevezést" -  fejtegette.

A tisztviselő ugyanakkor hozzátette azt is, hogy Görögország Ciprusnak lehetővé tett az ouzo előállítását.

forrás: BruxInfo

Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..