Skip to main content

Főzőtanfolyam - 1. lecke

Napok óta nem tudtam beszámolni, szaladnak a napok, rengeteg a dolgom. Pár kedves emberrel megismerkedtem megint az idén, köszönöm nekik a pozitív tapasztalatot. Megint mások tartózkodóbbak és nem igazán kívánják az újabb ismeretségeket, de ez így van jól, hisz nekem sincs sajnos időm mindenkivel, aki rajtam keresztül jön ide, találkozni.
Saját kis lakásomban is voltak többen már az idén, kedves ismerősök is, akik tavalyról visszatértek és akik annyira pechesek voltak, hogy a 2 hét alatt, amit itt töltöttek, alig volt olyan igazi, jó, görög nyári idő. Hát ilyen még most sincs. Az egész július a felhők és az apróbb esők jegyében telt el, nagyon erős északi széllel. Akik a keleti parton nyaralnak, nem tudom mennyire tudták a nyaralásukat kiélvezni. Limni környéke, ahogy azt már annyiszor írtam, ebből a szempontból (is) úgy látszik, az Istenek által kedvelt vidék, szélvédett, meleg, kellemes, még akkor is, amikor nálunk, 6 km-re onnan és 200 m magasban, felső melegítőruha nélkül nem tudunk kiülni a balkonra.

Folyik nálam a főzőtanfolyam. Sok a dolgom és a rossz, hogy mielőtt a vendégek megjöttek, pont előtte való nap, nagyon beteg voltam, egész nap 39 fokos lázzal feküdtem. Mivel nem tudtam kipihenni, most sem vagyok jól, ráadásul aludni sem tudok rendesen (bizonyos dolgokon rágódom), szóval lassan romjaiban heverek. Azért szerencsésnek mondhatom magam eddig, ezek a vendégek is nagyon kedves, rendes emberek, abszolút megkönnyítik a munkám és köszönet érte nekik.
A tegnapi főzésünk eredménye: vékony, olajban kisütött, kertből szedett cukkiniszeletek, cukkinivirágok bundában, szkordáliá - fokhagymás krumplipüré, paradicsomos zöldbab (a szomszéd kertjéből), pár fasírt a gyerekeknek, nagy adag görög saláta fetával (paradicsomok a kertünkből) és friss kenyér Limniből.

Ennyire telt, próbálok egy órát pihenni a mostani "szélcsendben", vendégeim ma kirándulni mentek. Holnap nagy menet lesz, fáj is érte a fejem, de valahogy összehozom, kitartás:)

Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..