Skip to main content

Update: narancsos kalács

Az utóbbi időben töbmindent főztem, sütöttem, de nem volt időm mindent feltenni a blogba. Most pótolom néhány újabb narancsos kalács képpel és kiegészítésekkel. Ugyanazokból az alapanyagokból készítettem, mint a múltkori bejegyzésemnél, annyi különbséggel, hogy most a narancslevet kiegészítettem egy kis más típusú  gyümölcslével, vagyis a lé 3/4-e volt frissen csavart narancslé és 1/4-e gyümölcslé. Nem volt rossz, de a 100%-s frissen csavart narancsra szavazok. Mást nem változtattam, mégis a tészta nagyon különbözött az első bejegyzésem tésztájától, jó értelemben véve. Arra gyanakszom, több olajat tettem véletlenül a múltkor, mert most a tészta nem volt annyira lágy és olajos. Nagyon szépen lehetett most bogozni, kötözgetni és az eredmény tökéletes lett, nem is kellett karikákat használnom, minden kalács tökéletesen állt egyedül, katonásan, ahogy kell. Az órát sem néztem, hanem addig sütöttem, amíg pirosak lettek, de gyanítom fél óra kellett hozzá, mert minden esetben, mikor kalácsot sütök ennyi kell ahhoz, hogy ilyen szép pirosak legyenek.

Jöjjenek hát a képek, kattintsatok rájuk a nagyobb méretjez:








blogspot bloggereknek csak:
A blogolásnál eléggé zavar, hogy a blogspot megváltoztatott bizonyos dolgokat, de a képeket feliratozó picnic-el is megszűnik a szerződésül most ápr. 19-től. Sokmindent nem érek el egy felületről, mint régen, vagy csak nem találom, de idegesít, hogy a jól bejáratott dolgaimon változtatnom kell. Többek között az is mérgesít, hogy a picasa albumjaimba most nem sorban kerülnek fel a képek, mint eddig, hanem behányja a többi közé őket, így mikor be akarom linkelni, tudnom kell, pontosan hány volt és melyik, mert ki kell keresgélnem őket a tömegből. Nagyon mérgesít.
Nálatok is így van?

Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..