Skip to main content

Köményes fasírt (Σουτζουκάκια) - paleo változat

A Görögországban élők közül ki ne ismerné a szutzukákját? Jellegzetes keleties beütésű húsgolyók, melyet általában paradicsomos mártással és rizskörettel fogyasztanak. Már kétszer leírtam a receptjét ( ITT és ITT), mindkét alkalommal kicsit másképpen készítettem. A napokban megint készítettem, ez alkalommal paleo változatban, ami azt jelenti ebben az esetben, hogy nem tettem bele kenyeret vagy morzsát. Régóta kísérletezem a kenyér nélküli fasírttal és ugyan eléggé bejön a sárgarépás változat, eddig mégsem volt az igazi. Psyllium Husk-l (úifűmaghéj) is készítettem kenyér helyett, de nem mondhatom, hogy meg lettem volna teljesen elégedve vele. Lehet túl sok volt az útifűmaghéj (1 kg húshoz 1 lk), talán megpróbálom kevesebbel. Viszont ez a köményes fasírt remekül sikerült és most gyorsan le is jegyzem, amíg még emlékszem, miket is tettem bele :)
Hozzávalók:
* 1 kg darálthús (fele-fele arányban marha és disznó)
* 2 tk Himalája só
* 1 tk bors
* 1 tk kömény
* 4-5 sárgarépa apórra mixelve vagy reszelve
* 1 piros paprika (Florinis fajta) mixelve
* 2 kerek cukkini héja nélkül, lemixelve
* 1 vöröshagyma reszelve
* 3-4 nagy cikk fokhagyma reszelve vagy mixelve

A mártáshoz, sütéshez:
* 5-6 szegfűbors
* 1 mk fahéjpor
* félédes rozé bor
* 1 borospohár olívaolaj
* 4-5 kanál sűrített paradicsom

Elkészítés:

A hozzávalókat összegyúrom, majd hosszúkás nagyobb fasírtokat formázok a masszából. Maximum 200 fokra hevített (ezen felül ég!) olívaolajon kisütöm őket, majd mikor mindkét oldalukon megsültek, kanállal szépen közéjük öntöm a paradicsompasztát, beleteszem a szegfűborsot és megszórom a fahéjjal. Megforgatom őket, mindkét oldalukon érje a szósz és 5-10 percet rotyogtatom még, hogy sűrű mártás maradjon alatta. Nagyon finom és puha fasírtok lettek belőle!






Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..