A Görögországban élők közül ki ne ismerné a szutzukákját? Jellegzetes keleties beütésű húsgolyók, melyet általában paradicsomos mártással és rizskörettel fogyasztanak. Már kétszer leírtam a receptjét ( ITT és ITT), mindkét alkalommal kicsit másképpen készítettem. A napokban megint készítettem, ez alkalommal paleo változatban, ami azt jelenti ebben az esetben, hogy nem tettem bele kenyeret vagy morzsát. Régóta kísérletezem a kenyér nélküli fasírttal és ugyan eléggé bejön a sárgarépás változat, eddig mégsem volt az igazi. Psyllium Husk-l (úifűmaghéj) is készítettem kenyér helyett, de nem mondhatom, hogy meg lettem volna teljesen elégedve vele. Lehet túl sok volt az útifűmaghéj (1 kg húshoz 1 lk), talán megpróbálom kevesebbel. Viszont ez a köményes fasírt remekül sikerült és most gyorsan le is jegyzem, amíg még emlékszem, miket is tettem bele :)
Hozzávalók:
* 1 kg darálthús (fele-fele arányban marha és disznó)
* 2 tk Himalája só
* 1 tk bors
* 1 tk kömény
* 4-5 sárgarépa apórra mixelve vagy reszelve
* 1 piros paprika (Florinis fajta) mixelve
* 2 kerek cukkini héja nélkül, lemixelve
* 1 vöröshagyma reszelve
* 3-4 nagy cikk fokhagyma reszelve vagy mixelve
A mártáshoz, sütéshez:
* 5-6 szegfűbors
* 1 mk fahéjpor
* félédes rozé bor
* 1 borospohár olívaolaj
* 4-5 kanál sűrített paradicsom
Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrom, majd hosszúkás nagyobb fasírtokat formázok a masszából. Maximum 200 fokra hevített (ezen felül ég!) olívaolajon kisütöm őket, majd mikor mindkét oldalukon megsültek, kanállal szépen közéjük öntöm a paradicsompasztát, beleteszem a szegfűborsot és megszórom a fahéjjal. Megforgatom őket, mindkét oldalukon érje a szósz és 5-10 percet rotyogtatom még, hogy sűrű mártás maradjon alatta. Nagyon finom és puha fasírtok lettek belőle!
Comments