Skip to main content

Spenótpite leveles tésztalappal

A spenótpite elkészítést részletezem a december 21-i postban. Most csak azért teszem fel megint, mert leveles lapokat nyújtottam. Itt úgy hívják a leveles rétestésztát: a lusta asszony tésztája:))))
Szóval a pitának való tésztát két adagra osztottam, mindkét adagból egy nagy vékony lapot nyújtottam, melyet a lent látható módon bevagdostam. Ezután megkentem vaj és olívaolja keverékkel, majd egyenként a bevágott szalagokat egymásra hajtottam, a kör közepére, de úgy, hogy kenegettem őket, tehát mindkét oldaluk vajas-olajos volt. Miután így egymásra hajtottam minden szalagot, kaptam egy kisebb kerek tésztacsomagot:), ezt félretettem pihenni amíg a másik adagot is így elrendeztem.



Miután a második adag is megvolt, az elsőt kinyújtottam egy kerek tepsi nagyságra, betettem a tepsibe, megtöltöttem, rá jött a második nyújtott lap, bevágás, sütő. Megsülve pont olyan volt mintha a lapokat külön-külön nyújtottam volna.




Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Apróhal sütőben (Γαύρος)

Hihetetlennek tűnik, hogy a gavros-ról eddig nem írtam bejegyzést, de nem találok semmit, így valószínűleg annyira "mezei" dolognak tekintettem, hogy meg sem említettem.. A "gavros" a legfogyasztottabb apró-halfajta a "maridaki"-val együtt. Kis méretű, keskeny halacska, a nagyok elérhetik egy női tenyér hosszát és jó kövérek. Elkészítésük nagyon egyszerű és nagyon sokszor kerül nálunk is asztalra. Mi legjobban sütőben szeretjük, habár lisztbe forgatva és olívaolajban kisütve sem rossz..