Skip to main content

Kecskesült (Κατσικάκι στο φούρνο)

Ma kecskesült volt sütőben.

Valahogy így kezdődött a dolog.

Ez itt, ha jól emlékszem, több lehet egy kiló húsnál. Ezt a hentes szépen nekem bevagdosta, ami csak azért nem mindig szuper ötlet, mert a csont szilánkosan törik és szedegethetjük utána. A húst ecetes vízben alaposan megmostam, majd teleszurkáltam hegyesre vágott fokhagyma darabocskákkal.


Jól megsóztam, borsoztam, behelyeztem a tepsibe. Nagyobb darabokra vágtam a krumplit, só, bors, paprika, olívaolaj, jól összekevertem a kezemmel, majd a hús mellé pakoltam őket. Nyakon öntöttem az egészet kb. 1-1,5 citrom levével és annyi vízzel, hogy a krumplik feléig érjen.







Meglocsoltam olívaolajjal, tettem rá kis olívavaj darabkákat (ez jellegzetes "görögös" ízt ad a sültnek) a képen látható NEA FITINI fajtából, majd beraktam a sütőbe. Hagytam olyan 180 fokon lassan megsülni. A leve is jól le kell süljön, amolyan mártásosra, ezért ha esetleg a hús hamarabb megvan, letakarom alumíniumfóliával. A krumplik a citromlé miatt lassan puhulnak, nem kell félni, hogy szétfőnek.

És az eredmény:


Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..