Hozzávalók 4 személyre:
· 300 gr nagyobb hal (pl. dorade, pisztráng) 1 személyre számítva
· 1 nagy kezeletlen citrom héja lereszelve
· 1 csipet rozmaring
· só, bors
· 3-4 sárgarépa
· 1 kisebb zellergumó vagy pár zellerszár
· 3-4 krumpli
A mártáshoz:
· 1 csipet oregano
· 2 lk mustár
· 2 közepes citrom leve
· 1 borospohár olívaolaj (kb. 100 ml)
Elkészítés:
A halakat kibeleljük, mossuk majd a gerinc mentén két szeletre vágjuk. Kiemeljük a gerincet a fejjel, majd a halakat amennyire lehet, kicsontozzuk. Vigyázunk arra, ugyanannak a halnak a két szelete egymás mellett legyen.
Kicsontozás, filézés után a halszeleteket már nem mossuk meg, mert másképpen nem ragadnak majd rendesen össze!
Mindegyik halszeletet sózzuk, borsozzuk, rozmaringgal és a citromreszelékkel bekenjük a vágott felükön, majd finoman egymásra nyomjuk ugyanannak a halnak a két felét.
Időközben a fejeket és gerinceket a zöldségekkel megfőzzük.
Ha láng fölött olajon szeretnénk kisütni a halakat, akkor a tepsinkbe beleöntjük az olívaolajat, majd kipótoljuk kevés hallével, amit a csontok főzéséből nyertünk. Ebbe belehelyezzük az összeragasztott halszeleteket és lefedve, közepes láng fölött zsírjára sütjük, illetve addig sütjük, amíg a halak megsülnek és a lé megcsappan.
Sütőben ugyanígy járunk el, a sütőben sütéskor a vége felé levesszük az alufóliát vagy a tepsinek a tetejét, így a hal mindkét oldala szép piros lesz.
Mikor a hal készen van, kivesszük a levéből, egy tálra pakoljuk, köréje felvágjuk szépen a főtt zöldségeinket. A megmaradt lébe beletesszük a mustár és citromlé keverékét, csipet oreganoval ízesítjük és sűrűre főzzük, majd ezzel leöntjük a halas tálunkat.
Jó étvágyat!
Az elkészítést meg lehet nézni a "Görög ízek és vidékek" 1. részében, ITT. (a 2:50 perctől -7:12-ig és 13:15 perctől-14:57-ig)
A receptért köszönet Jántszudi Vaggelicának.
![]() |
Főnek a halcsontok |
Comments