Az utóbbi időben nem volt energiám, kedvem beírni a megfőzött ételeket a blogba. Nem is készült sok újdonság. A nyári periódus nem kedvez a nagy főzéseknek, nem csak a meleg miatt, hanem azért is, mert a görög háztájak ilyenkor területileg megduplázódnak, hisz az élet nagy része kivonul a balkonokra, udvarokra, ezzel pedig több munka hárul a háziasszonyokra. Aztán meg aki még emellett fürödni is el szeretne járni, annak nagyon meg kell szerveznie a programját, de főleg, több vízszintesben történő pihenőórára van szükség, mint a téli időszakban (legalábbis nekem:)).
Most beírom a meggyes fagylaltom receptjét (megint meggy:)), amit még akkor készítettem, amikor volt meggy a fán:) De még van belőle a mélyhűtőben. Ez a fagylalt savanykás, kitűnő desszert zsíros halak vagy húsok után. Ha csak délutáni édességként fogyasztjuk, akkor kombináljuk fehér, édesebb fagylalttal, a "kájmáki"-val, ami jellegzetes görög íz.
A meggyes-joghurtos fagyihoz a következőkre van szükség:
- 375 ml tejszín
- 3 tojássárga
- 90 gr cukor
- 200 gr vastag görög joghurt (lecsöpögtetett)
- 400-450 gr magozott meggy
A fagyit egyszerűbb fagylaltgépben készíteni, de akinek nincs, az is nyugodtan nekiállhat (nekem sincs), nem egy ördöngösség, kis odafigyelést igényel.
Elkészítés:
Egy lábosban felmelegítem a tejszínt. Közben a mixerben odateszem a tojássárgáját a cukorral. Kb. 6-7 perc alatt habosra keverődnek. Ekkor hozzájuk adom lassan a forró tejszínt (még felforrása előtt), miközben a mixer tovább dolgozik.
Az így kapott krémet ekkor gőz fölé teszem. Egy kevéssel nagyobb lábosban, mint a krémes, vizet forralok és föléje helyezem a krémes lábost. A krémet addig kavargatom a gőz fölött, amíg kissé megvastagszik és a fakanálon, ahogy kiemelem, réteg képződik, nem folyik le róla minden gyorsan, mint az elején.
Ekkor leveszem a krémmel teli kis-lábost a nagynak a tetejéről, és rögtön fagyos vízzel és jégkockákkal teli tálba helyezem. Kavargatva kihűtöm. Letakarva (pl. egy bevajazott sütőpapírt helyezve a krém tetejére), beteszem a hűtőbe, amíg nagyon hidegre hűl.
Közben a meggyet pürésítem és mikor a krém alaposan lehűl, akkor belekavarom a joghurtot és a meggyet. Alaposan kikavarom, hogy egyenletesen jusson meggy és joghurt mindenhová, majd beteszem egy olyan edénybe, amit be tudok fedni és fagyaszthatom benne. Akinek van fagylaltkészítője, ekkor bele teszi a krémet.
Mivel nekem nincsen fagyigépem, ezért óránként kiveszem és megkavarom, illetve a szélein már megfagyott részeket alaposan belekavarom a többibe. Legalább 4szer kell megkavarni, ahhoz, hogy kellemes krémes állaga legyen és jól lehessen majd adagolni. Mielőtt szedek belőle mindig kicsit mélyhűtőn kívül hagyom, hogy puhuljon, úgy könnyebb kivenni belőle.
Comments