Skip to main content

Hogyan készítenek a görögök nagyobb tengeri halakat sütőben?


A múltkor írtam már a tengeri keszeg elkészítésének a legáltalánosabb módjáról.
Most egy másik elkészítési módról írok, mely nemcsak a tengeri keszeg esetében használt módszer, hanem a nagyobb, max. 1 kg-s tengeri halak egyik kedvelt elkészítési módja. Az így elkészített halat "plaki" -nak nevezik. Én megintcsak tengeri keszeget készítettem "plaki" módon. A nagyobb halfajtákból ez a legfogyasztottabb, mert az ára is elérhető, ezenkívül pedig mindenhol árulják, piacokon és halasboltokban egyaránt.


A mediterrán étrendben a halat nem szokták egyéb állati termékekkel társítani, így nincsen olyan hagyományos görög hal-elkészítési mód, melyben szalonna, tejföl, sajt, stb. szerepelne. Ugyanakkor az erősebb fűszerezés is elkerült, azért, hogy a hal eredeti ízét ne nyomja el. Egy halevéshez nem szokott ember számára, a halnak halíze van, mindazonáltal a halakhoz értő számára, minden fajtának megvan a saját különleges íze, zamata, illata melyet semmiféle egyéb erősebb ízzel nem szabad elnyomni.

Az elkészült halat egy olyan tányérban szolgálják fel, melybe belefér. Ha plaki módon van elkészítve, akkor körítésként körberakják a zöldségekkel, melyben megsült. Ha csak szenen vagy olajban van kisütve, akkor körítés nélkül szolgálják fel, a körítés általában főtt vagy nyers saláta, melyet külön kell hozzá rendelni és külön tányérokban szolgálják fel. A salátát soha nem rendelik személyenként hanem általában rendelnek 2-3 fajtát, melyet az asztal közepére helyeznek és mindenki csipeget belőle.


A múltkori beírásomban leírtam részletesen, hogyan pucoljuk meg a halat, így most a pucolás fázisa után folytatom a leírást.

A módszer a lehető legegyszerűbb: a halat megpucoljuk, fűszerezzük (só, bors, oregano, menta, stb.) majd egy tepsibe helyezzük, zöldségágyra. Körberakjuk zöldségekkel, lefedjük paradicsomszeletekkel, leöntjük bőven olívaolajjal és kisütjük. Én mindig előszőr aluminiumfólia alatt sütöm egy ideig, hogy a zöldségek és a hal húsa is megpuhuljon, majd a vége fele leveszem a fóliát és megpirítom kissé.


Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..