Skip to main content

Szezámmagos virslis kifli


És akkor jöhet az első őszi receptem. Tegnap fiam egyik barátja jött hozzánk és mivel ezt a gyerekek nagyon szeretik, hát nekiálltam sütni.
Íme a recept és a kép:
Hozzávalók:
1 kg finomliszt (próbáltam már kenyérlisztből de jobb finomlisztből)
5 dkg élesztő (vagy 18 gr porélesztő)
2 dl étolaj (jobb ha nem olíva)
350-500 dl tej, amennyit felvesz a liszt
1 tojás
1 evőkanál só

Töltelék:
apró zsúrvirslik vagy hüvelykujj hosszúságura vágott virslik
ugyanilyen darabokra vágott sajt
(kb.25 darab, 2 tepsire való adagok ezek)
Tetejére:
a kifliket tojásfehérjével, olajjal v. tejjel meg lehet kenegetni, vagy szezámmaggal leszórni, vagy jobb esetben beleforgatni teljesen)

Az élesztőt hagyományosan felfuttatjuk a tejben (tegyünk kevés cukrot is hozzá), majd minden hozzávalót jól összedolgozunk és megkelesztjük.
Amikor szépen megkelt, a tésztát 6 egyenlő cipóra osztjuk, a cipókat egyenként kinyújtjuk kör alakúra és egyenként 8cikkre vágjuk. A háromszögek szélesebb végébe tesszük a tölteléket, feltekerjük, szép kifli alakúra nyomkodjuk. Tepsibe tesszük, ha van idő még egyszer kelesztjük, ha nem, megkenjük, megszórjuk és 190 C fokon szép pirosra sütjük. Ne süssük túl mert száraz lesz, de ne is maradjon sületlen a tésztája!

Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..