Skip to main content

Mézes disznósült (Χοιρινό στο φούρνο με μέλι)

Hát sikeres, boldog új évet kívánok mindenkinek! Ahogy sejtettem, nem volt időm ideülni és megörökíteni a történéseket, konyhai tevékenységeim eredményét, de ami késik nem múlik, így amit érdemes, azt bepótolom és beírom. Ez a disznósült tk. karácsonyi ebéd része volt, de megállja a helyét bármilyen ünnepi asztalnál, így gyorsan megörökítem.

Hozzávalók:
3 kilós malaccomb hálóba húzva
egy marék szegfűszeg
5-6 cikk fokhagyma
4-5 babérlevél, kisebb darabokra tördelve-vágva
só, bors
2 citrom leve
4-5 kanál vaj
1,5-2 kg krumpli
1 kg mogyoróhagyma
A sziruphoz:
100 gr vaj
3 kanál méz




Elkészítés:
A malaccombot behúzattam a hentessel hálóba. Szerintem és utólag jobb lenne abból a részből készíteni amiből a legfinomabb flekkeneket vágják, láttam a TV-ben egy főzős műsorban hogy megkérik a hentest, csontozza ki a darabot. Ezután otthon belül megkenegetik fűszeres vajjal és felcsavarják, összekötözik, legközelebb ebből a részből készítem ezt a sültet. Görögül "neframia" a neve, magyarul most ne kérdezzétek, mert nem tudom, lehet hogy pont a hosszú karaj? Majd megtudom és ideírom utólag. A húst körbe körbe megtűzdeltem szegfűszeggel, fokhagymával és darabolt babérlevéllel, úgy hogy mindegyikből egy sort képeztem a hús hosszában. Tehát egy sor szegfűszeg, egy sor babérlevél, egy sor fokhagyma, és megint. Csak a hús alsó felét nem tűzdeltem meg. Sóztam, borsoztam a húst és betettem egy tetővel rendelkező tepsibe, és pár órát lassú tűzön előresütöttem. Közben elkészítettem a krumplikat és hagymákat.



A krumplikat nagyobb darabokra vágtam és előresütöttem kicsit olívaolajban, úgyanígy a megtisztított kis fejű hagymákat. Ezután a hús mellé tettem őket és addig sütöttem, amíg minden szépen összesült. A húst időnként a sziruppal locsolgattam.
Különben ha egszerűsíteni akarjuk, akkor mindent előresütés nélkül egyszerre be lehet tenni a tepsibe és a sütőbe, csak ekkor nem mézesre kell készíteni a sültet, hanem citromosra, ugyanis 1-2 citrom leve megakadályozza, hogy a krumpli szétfőjjön, nyugodtan lehet bent 2 órát is a hússal a sütőben, többször készítettem, nagyon finom.



Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..