Skip to main content

Karácsonyi ebéd 2008



Az idei ünnepi ebéd a következőkből állt: 

1. Darált húsgombócleves

Hozzávalók:

1 kg darált marhahús
1 marék rizs
1 felvert tojás
1 apróra vágott hagyma
1/2 kávéscsésze olívaolaj
fél kötés petrezselyemzöld
só, bors, kevés liszt

A tojásos-citrom öntethez:
2 közepes citrom
2 tojás

Elkészítés:
A hozzávalókat (a liszten kívül) összedolgozzuk a fasírthoz hasonló masszába. Feszes kis golyókat formálunk belőlük, majd egy tányéron lisztbe forgatjuk őket. Egy lábosban felfőzünk körülbelül 1,3 dl vizet (5-6 csésze), csepp olajat vagy egyéb zsiradékot teszünk bele, majd beleengedjük a húsgolyókat és puhára főzzük, miközben arra is figyelünk hogy csak egy kevés híg mártás maradjon a lábosban.Elkészítjük a citromos tojásos öntetet, leöntjük vele az ételt és melegen tálaljuk.Ha kimondottan levesnek akarjuk akkor nem forgatjuk lisztbe a gombócokat, több vízben főzzük ki amibe miután leszedjük a habját, rizst öntünk. Egy kanál rizst számolhatunk tányéronként, tehát egy nagy fazék, 1 kiló húsból készülő leveshez körülbelül 6 kanál rizs szükséges. Megfőzzük, besavanyítjuk a tojásos-citrom öntettel.

2. Erdélyi töltött káposzta


.....melynek nem volt sikere. Sajnos ez úgy látom már ilyen öreges szokás a családban, hogy nagyon ragaszkodnak a megszokotthoz és az étkezés körüli elveikhez és meg sem kóstolnak semmi újat. Anyósom aki nem tudta, hogy savanyú káposztából volt a töltött káposzta, evett belőle, de láttam rajta, hogy nem ízlett. A férjem látta, hogy belefőztem a füstölt oldalast, és nem volt hajlandó enni belőle. Én már annyit ettem, hogy megutáltam, nem fagyasztom le ami maradt, odaadom a kutyáknak, örüljenek neki. A kisfiam persze nem eszi ezt sem.

3. Zelleres disznóhús, na ez nagyon finom volt és eszegettek belőle, meg mi is, még 2 napig.


(6 személyre)
Hozzávalók:

1,5 kg puha disznóhús
2 kg zeller, gyökér és szár, levél
6 friss, zöldhagyma
marék apróra vágott friss ánizs v. kapor
3 nagy cikk fokhagyma
1-1,5 kanál liszt vagy ételkeményítő
só, bors

Elkészítés:
1. A húst kockákra vágjuk majd mindegyikbe beleszúrunk mélyen egy-egy darab fokhagymát, sózzuk, borsozzuk. Olajat hevítünk és a húsdarabokat pirosra sütjük.
2. Átesszük a húsdarabokat egy nagyobb fazékba (kuktafazékba) majd az olajba zúdítjuk az apróra vágott hagymát, megpirítjuk, ráöntjük a húsra. Felöntjük két pohár forró vízzel és 1 órát lassú tűzön főzzük.
3. A zellergyökeret megtisztítjuk, levágjuk körbe körbe a héját, majd 4-5 darabba vágjuk. A zellerszárakat és leveleket megtisztítjuk az esetleges száradt levelektől, gyökérmaradékoktól és alaposan mindent több vízben megmosunk.
4. A zellereket hozzátesszük a forrásban lévő húshoz és körülbelül 20 percet főzzük. Ha nem férne egyszerre mind be, várunk kicsit, a levelek hamarosan megpuhulnak és "leülnek", ekkor befér a többi zellerdarab is. Ha kuktafazekat használtunk a hús megpuhításához, nyugodtan lehet használni a zellernek is, 15 percet főzzük újból az egészet együtt.
5. Kivesszünk mindent, elrendezzük az ételt egy magasabb tálban. A levet besűrítjük a liszttel, úgy hogy a lisztet feloldjuk egy kis lében, hozzáadunk a többi léből amennyi elfér a tányérban, majd a lisztes kutyulékot visszatesszük a fazékba ahol besűrítjük a mártást. Lehúzzuk a tűzről.
6. Készítünk egy citromos-tojásos öntetet, a hőmérséklet kiegyenlítés elvét alkalmazva a mártáshoz öntjük, majd az így savanyított mártáson még egyet rottyantunk, vigyázva nehogy odaégjen vagy túlsűrűsödjön. Ezzel a savanyított mártással leöntjük az ételt és friss kenyérrel tálaljuk.

CITROMOS TOJÁSOS ÖNTET ( AVGOLEMONO)

Ez az öntet tulajdonképpen a görög tejföl. A tejföl itt ismeretlen étel, csak az utóbbi években jelent meg a nagy hiper-marketek csarnokaiban az ennek megfelelő, francia creme-fraiche. A görögök minden savanyításra szoruló ételt a tojásos-citromos öntettel fejeznek be, diétás étel esetén pedig egyszerűen csak citromlével savanyítanak.

Hozzávalók:

2 közepes citrom
2 közepes tojás
az étel leve amibe szánjuk

Elkészítés:
Felverjük a tojásokat majd lassanként hozzájuk öntjük a citromok kifacsart levét. Ezután a hőmérséklet kiegyenlítés elvét szem előtt tartva, lassanként hozzákeverjük a meleg étel levét. Ha már meleg az öntet akkor az étel gyors keverése mellett, az ételbe öntjük. Ha mindent jól csináltunk akkor az étel rögtön habos lesz. Még hagyjuk hogy egyet-kettőt forttyanjon az egész nagyon lassú tűzön, levesszük és azonmód forrón tálaljuk. Ha nem elég savanykás az étel akkor még külön pótolhatjuk citromlével.

4. KECSKESÜLT FEDETT TEPSIBEN (KÁTSZIKÁKI SZTIN GÁSZTRA)

Hozzávalók:(8 személyre):

2 kg növendék kecskehús
2 kg krumpli
1/2 - 3/4 csésze olívaolajsó, bors
2 lk oregano
2 nagyobb citrom leve
1 lk rozmaring (elhagyható)
4 cikk fokhagyma (elhagyható)

Elkészítés:
1. Jól megmossuk, megtisztítjuk a húst majd citrommal jól átdörzsöljük. Sózzuk, borsozzuk, bedörzsöljük az oreganóval és a rozmaringgal majd belehelyezzük a magas oldalú, fedős tepsibe, leöntjük az olaj egy részével. Ha fokhagymát is használunk akkor a cikkeket kisebb darabokra vágjuk, hegyes késsel lyukakat fúrunk a húsba és azokba bedugjuk a fokhagymadarabokat. Teszünk a tepsibe még egy borospohár vizet összekeverve az egyik citrom levével.
2. Befedjük szorosan a tepsit a fedelével és előmelegített sütőbe helyezzük. Körülbelül 2 órát sütjük 150 fokon.
3. A krumplikat megmossuk, megpucoljuk majd nagyobb darabokra (négybe) vágjuk. Ezeket sózzuk, borsozzuk, oreganót szórunk rájuk és a maradék olajjal és a másik citrom levével összekeverjük majd a tepsibe öntjük a hús köré.
4. Újból lefödjük a tepsit és visszatesszük, 200 fokon még körülbelül 1 1/2 órát sütjük. Ha a krumplik és a hús is megpuhultak és pirosabbra szeretnénk az ételt, levesszük a fedelét és megpirítjuk. Melegen tálaljuk, tálra helyezve a darabokra vágott húst és a krumplival körítve.
Megj.
Ha nincsen fedeles tepsink akkor alumíniumfóliával takarjuk le szorosan a tepsit.


Saláták, amikből mindig rengeteg fogy a következők voltak:
  • kapribogyós, rokkaleveles, ecettel savanyított, durva sóval sózott zöldsaláta, citrommal savanyított sótalan hagymás, kapros zöldsaláta,
  • fokhagymás, köményes, citromos-olajos céklasaláta,
  • erdélyies vöröshagymás, ecetes uborkasaláta, és
  • tzazikisaláta (uborka, ánizs, joghurt, fokhagyma).
Sütinek utána vásároltat tettem asztalra, töltött csokis kalácsot és csokival bevont melomakaronót (mézes stangli-jellegzetes karácsonyi süti).

Comments

Milene said…
Békés, boldog új évet kívánok Neked, és családodnak!

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..